Marin Barišić

Mons. Marin Barišić (Vidonje, Hrvatska, 24. ožujka 1947.[1]), hrvatski rimokatolički nadbiskup i metropolit splitsko-makarski u miru.

Marin Barišić
Rođen {{{datum_rođenja}}}
Sređivanje infokutija

Srednju školu je pohađao u Dubrovniku i Splitu. Studij teologije započeo je u Splitu, a nastavio u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu gdje je diplomirao. Nakon diplome iz teologije upisao je poslijediplomski studij na istom sveučilištu, a dovršio ga je doktoratom iz biblijske teologije na Biblijskom institutu Papinskoga sveučilišta Gregorijana u Rimu.

Za svećenika je zaređen 14. srpnja 1974. u Vidonjama. Vrativši se sa studija, od 1978. do 1979. obavljao je službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1979. do 1993. bio je župnik župe Pohođenja BDM Špinut u Splitu.

Od 1981. uz župničku službu bio je i profesor na Teologiji u Splitu gdje je predavao svetopisamske predmete. Za pomoćnoga biskupa Splitsko-makarske nadbiskupije imenovan je 3. kolovoza 1993., a zaređen je 17. listopada iste godine. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je splitsko-makarskim nadbiskupom 21. lipnja 2000. godine, a svečanost ustoličenja slavljena je 26. kolovoza 2000. u splitskoj konkatedrali sv. Petra. Umirovljen je 13. svibnja 2022.

Službe u HBK:

  • potpredsjednik HBK
  • član Stalnoga vijeća HBK
  • predsjednik Vijeća HBK za nauk vjere;
  • predsjednik Biskupske komisije HBK za dijalog sa SPC
  • predsjednik Hrvatskoga papinskog biblijskog djela

Izvori uredi