Manastir Devič

Wikimedia:Kategorija
Manastir Devič
Manastir Devič
Manastir Devič nakon obnove
Osnovni podaci
Mesto: Lauša, Opština Srbica
{{country data Kosovo/Srbija
country flag2 name = Kosovo/Srbija variant = size =

}}

Vrsta spomenika: utvrđeni manastir
Vreme nastanka: oko 1434.godine
Tip spomenika: Spomenik kulture od izuzetnog značaja
Stepen zaštite:
Vlasnik: Republika Srbija
Nadležna ustanova za zaštitu: Republički zavod za zaštitu spomenika kulture
Nadležna institucija
Sedište:
Adresa:
Internet strana: [http:// ]

Manastir Devič koji se nalazi pod glavnim vencem istoimene planine u Srbiji, Metohiji - Kosovo i Metohija, sagrađen je oko 1434. godine i nalazi se u dreničkoj šumi, 5 km. južno od Srbice. Manastir je sagrađen na mestu gde se u jednoj šupljoj bukvi podvižavao veliki podvižnik iz XV veka Sveti Joanikije Devički, nakon što je u taj kraj prešao iz Crne Reke. Manastir je podigao despot Đurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri-device, po čemu je manastir dobio ime. Đurađ Branković je manastir sazidao na mestu gde je, četiri godine ranije, 1430. godine sahranjen pustinožitelj Joanikije Devički.

Godine 1915. prvi put su ga opljačkale austrougarske vojne snage posle odstupanja srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Drugi put to se dogodilo 1941. godine kada je srušena i uništena isposnica Sv. Janićija Devičkog koja se nalazila na padini na severnoj strani manastira, kao i istočnik koji se nalazio u udolini niže manastira. Manastir su tada opljačkali albanski fašisti. Do tih događaja manastir je u svojim riznicama imao veliku zbirku rukopisnih i štampanih knjiga iz XIX i XX veka. Krajem juna 1999. godine, nakon povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i Metohije i dolaska francuskih snaga KFOR-a, manastir su spalili, opljačkali i potpuno uništili pripadnici OVK (UÇK).

Freske u manastiru, kojih ima u nekoliko slojeva potiču iz XV veka i na njima je lik Sv. Janićija Devičkog u odeći velikoshimnika i dobro očuvani natpis na kome piše da je on prvi ktitor mesta sego, a dobro očuvan je i lik Sv. Akakija, kao i kompozicije Svadba u Kani Galilejskoj i Isceljenje raslabljenog.

U svojoj istoriji manastir Devič je obnavljan više puta i sastoji se iz više crkava posvećenih Vavedenju Bogorodice, Sv. Joanikiju, Sv. Đorđu.

Manastir Devič od svoje imovine poseduje preko 60 hektara zemlje i oko 250 hektara šume (vinograde u Velikoj Hoči, nekoliko kuća u Vučitrnu i zemlju u okolini Biča u Laušima, Lepini i Ludovićima).

Galerija slikaUredi

.

Eksterni linkoviUredi