Maevarano (Madagaskar)

Maevarano je jedna od rijeka Sliva Masiva Tsaratanana na sjeverozapadu Madagaskara duga 203 km. [1]

Maevarano
Lokacija
Države Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Andohanisambirano (Masiv Tsaratanana)
2 200 m
Ušće
  – aps. visina
Zaljev Loza (Mozambički kanal)
0 m
Dužina203 km
PritokeManakaralahi, Manakaravavi
Hidrologija
Sliv
  – površina

5 360 km²
Ulijeva se uMozambički kanal

Geografske karakteristike uredi

Rijeka Maevarano izvire na južnim obroncima planine Andohanisambirano u Masivu Tsaratanana, na nadmorskoj visini od 2 200 m, nedaleko od izvora rijeke Sumbiruno. [1]

Od izvora teče u pravcu juga, u dubokom i strmom kanjonu sa prosječnim nagibom od 48 m/km, zatim ulazi u močvarnu kotlinu Ankaizina, na nadmorskoj visini od 1 000 m. Tu se smiruje, nagib joj pada 1 m/km, i počinje jako meandrirati. Nakon napuštanja kotline, rijeka zavija prema zapadu, kod mjesta Sandrakotaheli na visini od 200 m prima svoju najveću pritoku Sandrakotu, koja izvire na planini Ambondrona (2 262 m). Zatim naglo zavija prema jugu i izlazi iz brda u obalnu ravnicu, ponovno naglo zavija prema sjeveru, a zatim uz velike meandre teče prema zapadu i Zaljevu Loza, gdje ima malu deltu na uviru u Mozambički kanal.

Ukupna duljina rijeke Maevarano je 203 km, a površina njena sliva je 5 360 km².[1].

  • Porječje rijeke Maevarano je predmet velikih geoloških istraživanja, zbog svog neobičnog sastava i brojnih fosilnih ostataka prastanovnika mora, tako da se pretpostavlja da je to nekoć bilo morsko dno.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 M. Aldegheri (1972). „Rivers and streams on Madagascar”. R. Battistini & G. Richard Vindard / dr. W. Junk B.V. Publishers the Hague. Pristupljeno 23. 09. 2011. 

Eksterni linkovi uredi