Otvori glavni meni
Putkoazi iz serije u muzeju Smithsonian

M*A*S*H je bila medijska franšiza koja se, u različitim oblicima, koristila od 1968 do 1986. Vlasnik joj je 20th Century Fox, a temeljila se na fiktivnim likovima koji su služili u fiktivnoj 4077th Mobilnoj vojnoj kirurškoj bolnici za vrijeme korejskog rata. Originalna inkarnacija serije je smještena u rat i temelji e na Hawkeyeu Pierceu kao glavnom liku. Kasniji spin-offovi su uključivali likove koji su pojavljivali u seriji, ali im je radnja smještena iza rata. Međutim, gotovo sve varijacije serije su po žanru bile crna komedija te uključivale medicinske teme s obzirom da su većina likova bili ljekari.

Franšuta he formalno završila s posljednjom epizodom Trapper John, M.D. 4.9. 1986. Do danas nije bilo pokušaja da se snime novi nastavci ili serije temeljene na njoj. Međutim, fanovska baza serije je dosta snažna i 20th Century Fox je imao uspjeha prodajući film i sezone originalne TV-serije na DVD-u.

M*A*S*H je započeo s romanom MASH: A Novel About Three Army Doctors koga je napisao Richard Hooker i temeljio na vlastitim iskustvima službe u MASH jedinici 8055. Roman je prvotno napisan 1968. godine, a slijedilo ga je nekoliko nastavaka.

Roman je godine 1970. ekraniziran u obliku igranog filma. Film je režirao Robert Altman, a glavni glumci su bili Donald Sutherland kai Hawkeye Pierce i Elliott Gould kao Trapper John McIntyre.

M*A*S*H, televizijski spin-off igranog filma je emitiran od 1972. do 1983. Glavni glumci su bili Alan Alda kao Pierce i Wayne Rogers kao McIntyre. Rogers je napustio seriju nakon treće sezone te ga je zamijenio Mike Farrell kao B. J. Hunnicutt. Ova serija je najpopularnija i najpoznatija verzija franšize te je bila 25. na listi "50 najvećih TV-serija svih vremena" u izboru TV Guide'-a.

Trapper John, M.D. je kao glavnog lika imao Trapper John McIntyrea, u tumačenju Pernella Roberts, dvadesetosam godina nakon događaja u filmu i TV-seriji. To je bio prvi spin-off s likom iz serije prikazanim u civilnom životu nakon rata. Pravno gledano, Trapper John, M.D. je spin-off filma MASH, a ne TV-serije.

AfterMASH je bio nasljednik TV-serije M*A*S*H, a u njemu su glumili Harry Morgan, Jamie Farr i William Christopher, tumačeći iste likove koje su tumačili u TV-seriji, a radnja je bila poslije rata. Gary Burghoff i Edward Winter su se pojavljivali kao gosti. Međutim, serija je prekinuta samo nakon dvije sezone.

W*A*L*T*E*R je bio pilot za TV-seriju koja nije snimljena. Gary Burghoff je u njoj trebao reprizirati ulogu Walter O'Reillyja, koji se viđe ne zove "Radar." Pilot je prikazan kao "CBS Special Presentation" 17.7. 1984.

UlogeUredi

PovezanoUredi