M*A*S*H je bila medijska franšiza koja se, u različitim oblicima, koristila od 1968 do 1986. Vlasnik joj je 20th Century Fox, a temeljila se na fiktivnim likovima koji su služili u fiktivnoj 4077th Mobilnoj vojnoj kirurškoj bolnici za vrijeme korejskog rata. Originalna inkarnacija serije je smještena u rat i temelji e na Hawkeyeu Pierceu kao glavnom liku. Kasniji spin-offovi su uključivali likove koji su pojavljivali u seriji, ali im je radnja smještena iza rata. Međutim, gotovo sve varijacije serije su po žanru bile crna komedija te uključivale medicinske teme s obzirom da su većina likova bili ljekari.

Putkoazi iz serije u muzeju Smithsonian

Franšuta he formalno završila s posljednjom epizodom Trapper John, M.D. 4.9. 1986. Do danas nije bilo pokušaja da se snime novi nastavci ili serije temeljene na njoj. Međutim, fanovska baza serije je dosta snažna i 20th Century Fox je imao uspjeha prodajući film i sezone originalne TV-serije na DVD-u.

M*A*S*H je započeo s romanom MASH: A Novel About Three Army Doctors koga je napisao Richard Hooker i temeljio na vlastitim iskustvima službe u MASH jedinici 8055. Roman je prvotno napisan 1968. godine, a slijedilo ga je nekoliko nastavaka.

Roman je godine 1970. ekraniziran u obliku igranog filma. Film je režirao Robert Altman, a glavni glumci su bili Donald Sutherland kai Hawkeye Pierce i Elliott Gould kao Trapper John McIntyre.

M*A*S*H, televizijski spin-off igranog filma je emitiran od 1972. do 1983. Glavni glumci su bili Alan Alda kao Pierce i Wayne Rogers kao McIntyre. Rogers je napustio seriju nakon treće sezone te ga je zamijenio Mike Farrell kao B. J. Hunnicutt. Ova serija je najpopularnija i najpoznatija verzija franšize te je bila 25. na listi "50 najvećih TV-serija svih vremena" u izboru TV Guide'-a.

Trapper John, M.D. je kao glavnog lika imao Trapper John McIntyrea, u tumačenju Pernella Roberts, dvadesetosam godina nakon događaja u filmu i TV-seriji. To je bio prvi spin-off s likom iz serije prikazanim u civilnom životu nakon rata. Pravno gledano, Trapper John, M.D. je spin-off filma MASH, a ne TV-serije.

AfterMASH je bio nasljednik TV-serije M*A*S*H, a u njemu su glumili Harry Morgan, Jamie Farr i William Christopher, tumačeći iste likove koje su tumačili u TV-seriji, a radnja je bila poslije rata. Gary Burghoff i Edward Winter su se pojavljivali kao gosti. Međutim, serija je prekinuta samo nakon dvije sezone.

W*A*L*T*E*R je bio pilot za TV-seriju koja nije snimljena. Gary Burghoff je u njoj trebao reprizirati ulogu Walter O'Reillyja, koji se viđe ne zove "Radar." Pilot je prikazan kao "CBS Special Presentation" 17.7. 1984.

Uloge uredi

Lik M*A*S*H
Film TV serija Trapper John, M.D. AfterMASH W*A*L*T*E*R
Ugly John Black Carl Gottlieb John Orchard  
Henry Blake Roger Bowen McLean Stevenson  
Frank Burns Robert Duvall Larry Linville  
Lieutenant Dish Jo Ann Pflug Karen Philipp  
Sam Flagg   Edward Winter   Edward Winter  
Duke Forrest Tom Skerritt  
Sidney Freedman   Allan Arbus  
Ho-Jon Kim Atwood Patrick Adiarte  
Margaret Houlihan Sally Kellerman Loretta Swit  
B. J. Hunnicutt   Mike Farrell  
Spearchucker Jones Fred Williamson Timothy Brown  
Maxwell Klinger   Jamie Farr   Jamie Farr  
Trapper John McIntyre Elliott Gould Wayne Rogers Pernell Roberts  
Otac Mulcahy Rene Auberjonois William Christopher (George Morgan u pilot-epizodi)   William Christopher  
Radar O'Reilly Gary Burghoff   Gary Burghoff
Donald Penobscot   Beeson Carroll/Mike Henry  
Hawkeye Pierce Donald Sutherland Alan Alda  
Sherman T. Potter   Harry Morgan   Harry Morgan  
Luther Rizzo   G. W. Bailey  
Igor Straminsky   Jeff Maxwell/Peter Riegert  
Wade Douglas Vollmer David Arkin  
Walter Koskiusko Waldowski John Schuck  
Charles Winchester   David Ogden Stiers  
Zelmo Zale   Johnny Haymer  

Povezano uredi