MASH
Režija Robert Altman
Producent Ingo Preminger
Scenario Roman:
Richard Hooker
Scenarij:
Ring Lardner Jr.
Uloge Donald Sutherland
Elliott Gould
Tom Skerritt
Robert Duvall
Sally Kellerman
Roger Bowen
Gary Burghoff
Rene Auberjenois
Fred Williamson
Muzika Johnny Mandel
Fotografija Harold E. Stine
Montaža Danford B. Greene
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere 1970.
Trajanje 116 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Budžet $3,500,000
MASH na Internet Movie Database

M*A*S*H je američka antiratna satira iz 1970. koju je režirao Robert Altman, prema romanu Richarda Hookera. Radnja se vrti oko skupine šaljivih liječnika koji operiraju tijekom Korejskog rata te raznim šalama razbijaju strah i depresiju. Film je postao vrlo slavan te je inspirirao istoimenu humorističnu seriju.

RadnjaUredi

Korejski rat. Doktori “Oko sokolovo” Pierce i “Trapper John” McIntyre su se pridružili jednoj jedinici u nekom vojničkom kampu udaljenom 3 milje od fronte. Oni su vrlo uspješni i precizni liječnici, ali se vole i šaliti te rado krše pravila. Pierce ukrade džip te upozna religioznog fanatika, bojnika Franka Burnsa. McIntyre upozna medicinsku sestru O’Houlihan koja je jednako fanatična i ozbiljna kao i Burns, sa kojim ima aferu. Dok njih dvoje imaju spolni odnos u šatoru, Pierce i McIntyre im stave mikrofon ispod kreveta te njihove zvukove javno objave preko zvučnika. To rezultira da O’Houlihan dobije naziv “vruće usne”. Kasnije odlaze na poseban zadatak u Japanu kako bi operirali sina političara, te igraju golf. Organizira se ragbi utakmica sa drogiranim igračima, zubar “bezbolni” biva spašen od samoubojstva od jedne žene. Na kraju Pierce i McIntyre dobivaju otpust te se vrate kući.

UlogeUredi

NagradeUredi

ZanimljivostiUredi

  • Uvodni titlovi su dodali informaciju da se radnja odigrava za vrijeme Korejskog rata. Robert Altman namjerno nije napravio nijednu referencu na taj rat tijekom filma kako bi se on pomiješao sa tada trenutnim ratom u Vijetnamu.
  • I Elliot Gould i Donald Sutherland su tijekom snimanja filma smatrali da je Altman nespretan redatelj te su su prigovarali studiju i zahtijevali da ga smijeni. Kasnije se samo Gould njemu ispričao.
  • Burt Reynolds je odbio ulogu Trappera Johna.
  • M.A.S.H. je kratica za “Mobile Army Surgical Hospital”.
  • 1953. Humphrey Bogart je nastupio u filmu koji se je također isprva trebao zvati M.A.S.H. No producenti su promijenili naslov tog filma u “Battle Circus” jer su se bojali da bi MASH natjerati gledatelje da misle da se radi o pire krumpiru.
  • 8. januara 1971. je prikazivanjem M.A.S.H. otvoreno prvo izdanje beogradskog filmskog festivala FEST.

KritikeUredi

Kritičari su većinom hvalili satiru "M.A.S.H.". Jeffrey M. Anderson je pak bio suzdržan u ocjenjivanju: "Najveći komercijalni uspjeh Roberta Altmana je ujedno jedan od njegovih manje zanimljivih filmova...Istini za volju, Gould i Sutherland su odličan par, a Robert Duvall je pogodio svoju ulogu Franka Burnsa. No ova divlja komedija je pomalo zastarjela, pogotovo u usporedbi sa Altmanovim ambicioznijim filmovima kao što su "Kockar i bludnica" ili "Dugo doviđenja". Roger Ebert mu je dao 4/4 zvijezde: "Većina komedija žele nas nasmijati prema stvarima koje nisu baš smiješne; ovdje mi se smijemo baš zbog toga jer nisu smiješne. Mi se smijemo jer ne želimo plakati...Mislim da je film o ovome. Likovi Goulda i Sutherlanda i pripadnici njihove vesele grupe su uvrijeđeni jer pripadnici vojske ne osjećaju dovoljno duboko. "Vruće usne" zanima samo protokol, a ne rat. Stoga kirurzi, koji plešu na granici viceva, posvećuju sebe kako bi ju natjerali da nešto osjeti. Njena fasada ih vrijeđa; nitko ne bi mogao biti ne pogođen utjecajem rada bolnice, ali ona je. Stoga oni kane razbiti njenu obranu i reducirati ju na njenu vlastitu razinu posvećenog cinizma, kako bi se broj patnje ljudskih bića povećao za jedan broj".

Arsen Oremović, koji piše za Večernji list, je imao same pohvale za ostvarenje: "Briljantna, zabavna i oštra burleska o likovima koji pokušavaju zafrkancijom, seksom, golfom i rugbyem ostati normalni u situaciji kad su svakodnevno okruženi smrću. Za razliku od drugih ratnih filmova, "M*A*S*H" nema nikakave scene borbi, ali je ratni pakao i te kako opipljiv u naglašeno naturalističkim scenama".

Vanjske povezniceUredi