Lucius Caecilius Metellus (umro 221. pne.)

Lucije Cecilije Metel (Lucius Caecilius Metellus, cca. 290. pne. – 221. pne.) bio je rimski vojskovođa i političar iz vremena prvog punskog rata. Rodio se kao sin Lucija Cecilija Metela Dentera. Bio je konzul 251. i 247. pne., Pontifex Maximus 243. pne. i diktator 224. pne.

Metel je za vrijeme svog prvog konzulskog mandata vodio rimsku vojsku na Siciliji. Tada je u bitci kod Panorma porazio kartaginskog vojskovođu Hazdrubala, pri čemu je zarobljeno čak 120 bojnih slonova. Metel je za svoje postignuće nagrađen trijumfom, a u znak sjećanja su svi budući konzuli iz roda Cecilijevaca koristili motiv slona na kovanicama izdanim za vrijeme svog mandata.

Sljedeći veliki pothvat je Metel napravio kao pontifex maximus, za vrijeme požara koji je progutao Vestin hram. Metel je skočio u goruću zgradu kako bi iz nje izvukao Paladijum i druge svete relikvije. On je u tome uspio, ali je zbog izloženosti vatri oslijepio. Usprkos toga je nekoliko godina kasnije imenovan diktatorom.

Literatura uredi

  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello and João Carlos Metello de Nápoles, "Metellos de Portugal, Brasil e Roma", Torres Novas, 1998
Političke funkcije
Prethodi:
Gaius Aurelius Cotta i Publius Servilius Geminus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gajem Furijem Pacilom
251. pne.
Slijedi:
Gaius Atilius Regulus i Lucius Manlius Vulso Longus
Prethodi:
Gaius Aurelius Cotta i Publius Servilius Geminus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Numeom Fabijem Buteonom
247. pne.
Slijedi:
Manius Otacilius Crassus i Marcus Fabius Licinus