Gaj Atilije Regul (konzul 257. pne.)

(Preusmjereno sa stranice Gaius Atilius Regulus (konzul 257. pne.))

Gaj Atilije Regul (C. Atilius M. f. M. n. Regulus Serranus, sredina 3. vijeka pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz doba prvog punskog rata, dva puta izabran za konzula.

Regul je poticao iz Atilija - plebejske porodice čiji su se članovi već etablirali kao dio rimske političke elite, tako da su i njegov djed, otac i stariji brat bili konzuli. Gaj je za konzula prvi put izabran 257. pne. te je zajedno s patricijem Gnejem Kornelijem Blasionom vodio operacije protiv Kartaginjana na Siciliji. Tom prigodom je vodio pomorske ekspedicije prilikom kojih su osvojeni i opustošeni otoci Lipara i Melita. Također je komandirao flotom koja je porazila Kartaginjane u u bitci kod Tindarisa. Za to je nagrađen trijumfom.

Gaj je sljedeći put za konzula izabran 250. pne. zajedno s patricijem Lucijem Manlijem Vulsom. Prije toga je prokonzul Metel izvojevao veliku pobjedu nad Kartaginjanima kod Panorma, pa je Gaj pokrenuo pohod s četiri legije i 200 brodova čija je svrha bila okončati rat. Pokušaj da osvoji Lilibej, međutim, nije uspio.

Izvori uredi

Prethodi:
Aulus Atilius Calatinus i Gaius Sulpicius Paterculus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gnejem Kornelijem Blasionom
257. pne.
Slijedi:
Lucius Manlius Vulso Longus i Quintus Caedicius
Prethodi:
Lucius Caecilius Metellus i Gaius Furius Pacilus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Lucijem Manlijem Vulsom Longom
250. pne.
Slijedi:
Publius Claudius Pulcher and Lucius Iunius C.f. Pullus