Lozice

Lozice su selo na Krasu u dolini potoka Močilnik na podnožju Nanosa, u čijem sastavu je i 8 zaselaka, a spada pod općinu Vipava.

Lozice
Lozice.JPG
Karta: Najdi.si, Geopedia.si
Nadmorska visina: 227,6 m
Broj stanovnika: 190 (2020.)
Površina: 8,36 km kv
Poštanski broj: 5272 Podnanos
Općina: Vipava
Pokrajina: Primorska
Statistička regija: Istarsko.kraška
Izvor: SURS, popis stanovništva 2002.

GeografijaUredi

 
Motiv iz Lozica 1958.

Lozice leže u dolinici potoka Močilnik pod Rebernicama na jugozapadnoj padini Nanosa. Kroz selo vodi cesta koja je usporedna s magistralnom cestom Ajdovščina-Razdrto, koja se kraj Podnanosa odvaja ter vodi po dolini gdje je (nedaleko od Razdrtog) selo Otošče (na potoku Močilnik je u prošlosti bilo između Lozice i Otošča 13 vodenica). Lozice sastavljaju zaselci: Žerjavska vas, Mislejska vas, Renkovska vas, Lipovška vas, Kolona, Loka, Stajce, Spodnji Žvanuti i Zgornji Žvanuti. Blizu sela Lozice je na magistralnoj cesti naselje Podgrič.

PrivredaUredi

Kako s Nanosa često puše jaka bura, voćarstvo i poljedjelstvo nije dobro razvijeno. U prošlosti su se seljani uglavnom bavili uzgojem stoke i mlinarstvom (vodena moć je korištena i za pogon pilana). Na prisojnim područjima je bilo nešto vinograda (autohtoni trsi pinela i zelen), koje i danas mještani obrađuju kao dopunsku djelatnost. Većinom su zaposleni u industrijski poduzećima na području između Postojne i Nove Gorice.

PovijestUredi

Do 1866. je cesta kroz selo bila jedina prometnica koja je povezivala Vipavsku dolinu s Postojnom. Tako je po njoj navodno potovao Napoleon Bonaparte, papa Pio VI. i druge poznate ličnosti. U selu je kamena klupa, na kojoj se navodno Napoleon odmarao.

Etimologija imena mjesta se često povezuje sa seoskim izvorom Losca, pritokom Močilnika, ali i na izraz »loza«, vinski trs ili na čistiu usred šume.

Sakralni objektiUredi

'Kraško'-neorenesansna parohijalna crkvis sv. Franciska Ksavera. Prije 1764. je bila posvečena sv. Gotardu, a izgrađena je početkom XVIII. st. i ima rokokovski izrađen oltar sa slikom žalostne Marije (djelo M. Fayerna).

Pored ove crkve stoji starija kapela Isusovog groba (XVI. st.).

Na području Lozica podružna crkva sv. Marije Magdalene u Otoščanu. Hodočasnička crkva Lozičana je crkva sv. Hieronima na Nanosu.

Ličnosti povezane s LozicamaUredi

  • Franc Lipovž, fotograf i izumitelj
  • Ivan Renko, partizan i ambasador
  • Rajko Koritnik, operni pjevač i pedagog

Među odmorištima na Lozicama je Stanko Premrl uglazbio Prešernovu Zdravlico, koja je nedavno proglašena slovenskom himnom.