Louis Durey

francuski kompozitor

Louis Durey (Pariz, 27. svibnja 1888.Saint-Tropez, 3. srpnja 1979.) je bio francuski kompozitor i jedan od članova grupe Les Six.

Louis Durey
modernizam
Biografske informacije
Rođenje27. svibnja 1888.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt3. srpnja 1979.
Francuska Saint-Tropez, Francuska
SupružnikAnne Grangeon
Profesionalne informacije
ObrazovanjeSchola Cantorum de Paris
Zanimanjekompozitor, kritičar
Opus
SuradniciLes Six, Jean Cocteau
Znamenita djela
Inspiracija

Durey je rođen u Parizu kao sin lokalnog biznismena. Njegova karijera isprva nije bila vezana uz glazbu, ali kada je s 19 godina čuo izvedbu opere Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja, odlučio je postati kompozitor. Durey je bio mahom samouk, mada je slušao nekoliko predavanja na školi Schola Cantorum. Jedno od njegovih prvih djela, L'Offrande Lyrique (1914.) smatra se prvim dodekafonijskim djelom u Francuskoj. Ipak, prvi uspjeh ostvario je klavirskim djelom Carillons (1916.), a ubrzo nakon je privukao pažnju Mauricea Ravela, koji ga je preporučio svom izdavaču.

Tokom 1920., Durey je razgovarao s Dariusom Milhaudom oko pisanja klavirskog djela za zajednički projekt grupe Les Six. Produkt suradnje bio je album L'Album des Six. Ipak, unatoč uspjehu, Durey se već 1921. godine povukao iz rada grupe, što je uvelike iziritiralo Jeana Cocteaua.

Nakon odlaska iz Šestorke, Durey je nastavio samostalnu karijeru, no zbog svojih ideala i individualizma završio je u umjetničkoj izolaciji koja će ga pratiti do kraja života.

Nakon raskida s Cocteauom, Durey se povukao u Saint-Tropez, gdje će 1923. godine nastati njegova jedina opera, L'Occasion. Godine 1929. ženi Anne Grangeon, a sljedeće godine se vraća u Pariz. Sredinom 30-ih godina, postaje član Komunističke partije. Tokom Drugog svjetskog rata surađuje s Pokretom otpora i piše antifašističke pjesme. Zbog svojih komunističkih ideala, Durey je nakon rata pao u potpunu izolaciju te je, tokom 50-ih, morao prihvatiti mjesto glazbenog kritičara u jednom komunističkom časopisu kako bi zaradio za život.

Tokom 50-ih i 60-ih nastavlja komponirati, ali bez ijednog značajnog djela. Njegova djela na temu Vijetnama, posljedica bijesa zbog kaosa što ga je Francuska ostavila u Indokini, nisu imala nikakvog odjeka, a isto je bilo i s uglazbljivanjem pjesama Mao Zedonga i Hồ Chí Minha.

Durey je umro u Saint-Tropezu, 3. srpnja 1979. godine i danas je najmanje poznati član grupe Les Six.