Les Six

grupu od šest francuskih kompozitora

Les Six je naziv za grupu od šest francuskih kompozitora koji su radilu na Montparnasseu. Naziv je inspiriran Balakirjevljevom Petoricom, a prvi put ga je upotrijebio kritičar Henri Collet u članku "Les cinq Russes, les six Français et M. Satie" (Comœdia, 16. veljače 1920.). Skupina je zapravo nastala iz slične skupine imena Les nouveaux jeunes, koju je vodio Erik Satie, a čiji su članovi još bili Honegger, Durey i Auric. Tri godine nakon Satieove skupine, nastaju Les Six. Priča o genezi same skupina nije potpuno razjašnjena; dok Milhaud navodi kako je Collet nasumično odabrao šest imena jer su se svi oni međusobno poznavali i surađivali, zanemarujući pritom njihove potpuno različite temperamente (Auric i Poulenc su bili skloniji Cocteauu, Honegger njemačkom romantizmu, a Milhaud mediteranskom liricizmu), Ornella Volta tvrdi kako je stvarni genije iza skupine bio Jean Cocteau, koji je iskoristio svoj utjecaj kako bi formirao i vodio avangardnu glazbenu grupu. Grupa se počela redovno okupljati u kabareu Le Bœuf sur le Toit gdje su brojnim poznatim gostima držali koncerte. Članovi grupe bili su:

  1. Georges Auric (1899–1983)
  2. Louis Durey (1888–1979)
  3. Arthur Honegger (1892–1955)
  4. Darius Milhaud (1892–1974)
  5. Francis Poulenc (1899–1963)
  6. Germaine Tailleferre (1892–1983)
Jacques-Émile Blanche: Le Groupe de six (1921.)
U sredini je pijanistica Marcelle Meyer; s lijeve strane su, od dna prema vrhu, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud, Arthur Honegger i Louis Durey; desno stoje Francis Poulenc i Jean Cocteau; Georges Auric sjedi.

Godine 1921., Durey je napustio grupu, a konačan kraj njihovih okupljanja došao je s preranom smrću pisca Raymonda Radigueta, koji je bio gost kabarea i prijatelj članova. Što se njihova stila tiče, Les Six su bili grupa koja je nastala kao reakcija na glazbu Richarda Wagnera i impresionizma koju predstavljaju Claude Debussy i Maurice Ravel.