La Chinoise (sh. Kineskinja) je francuski igrani film snimljen 1967. godine u režiji Jean-Luc Godarda, poznat kao jedno od najistaknutijih politički angažiranih filmova svog vremena, kao i u Godadrovoj filmografiji.

La Chinoise
RežijaJean-Luc Godard
ScenarioJean-Luc Godard
UlogeAnne Wiazemsky
Jean-Pierre Léaud
Juliet Berto
MuzikaPierre Degeyter
Michel Legrand
Franz Schubert
Karlheinz Stockhausen
Antonio Vivaldi
FotografijaRaoul Coutard
MontažaDelphine Desfons
Agnès Guillemot
DistribucijaAthos Films (Francuska)
Datum(i) premijere
30. 8. 1967 (1967-08-30)
Trajanje96 min.
Jezikfrancuski

Godard je napisao scenario, dijelom inspiriran klasičnim romanom Bjesovi ruskog pisca Fjodora Dostojevskog, a dijelom i La Conspiration, romanom francuskog komunističkog pisca Paula Nizana. Protagonisti su petoro studenata - tri mladića i dvije djevojke - koji se sastaju u jednom pariškom stanu kako bi raspravljali o politici, odnosno strategiji marksističko-lenjinističke revolucije. Radnja prikazuje kako se među njima javljaju razlike između "pravovjernih" pristaša Francuske komunističke partije i sljedbenika Mao Ze Donga inspiriranih tada aktualnom Kulturnom revolucijom, a koja na kraju neke od njih potakne da svoje stavove nastoje ostvariti revolucionarnim nasiljem.

Film je velikim dijelom bio inspiriran aktualnim zbivanjima u Francuskoj, odnosno naglom popularnošću radikalno lijevih ideja među francuskom omladinom, a što se odrazilo i kroz to da je Maova Mala crvena knjižica, koja se pojavljuje kao važan detalj u filmu, postala bestseler. Godard je film, pak, napravio u eksperimentalnom stilu. Prikazan je na venecijanskoj Mostri gdje je dobio Specijalnu nagradu žirija. Historičarima je, pak, bio zanimljiv i zbog toga što je prikazao trendove tzv. Nove ljevice među mladom francuskom inteligencijom koji će se samo samo nekoliko mjeseci kasnije odraziti kroz burna zbivanja u Parizu.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi