La Chanson de Roland

Pjesma o Rolandu (fr. La Chanson de Roland) je epska poema iz žanra chanson de geste s kraja XI. vijeka. Postoji devet sačuvanih rukopisa teksta ovog epa, pri čemu je verzija iz Oxforda napisana na anglo-normandskom jeziku.

Svih osam djelova Pjesme o Rolandu u jednoj slici.

Pjesma o Rolandu sadrži oko 4000 stihova na starom francuskom jeziku. Priča govori o događanjima starim tri stoljeća, t.j. borbi viteza Rolanda (ili Hrudlana), markiza bretonskih močvara, protiv moćne vojske u bitci kod Roncevauxa, njegovoj pogibiji i kasnijoj osveti Karla Velikog.

Povjesničari vjeruju da su se karolinški vitezovi u spomenutoj bitci borili protiv gerile naroda Baska, a ne Avara. Na ovaj način je jedan lokalni rat predstavljen kao „Sveti rat“, vjerojatno da bi se potkrijepili razlozi za Križarske ratove.

To je klasični primjer srednjovjkovne dvorske literature koja slavi povijest, legende, viteštvo i feudalni ponos.

Pjesma o Rolandu inspirirala je mnoge europske pjesnike. Na njemački jezik je prevedena 1170. Pjesnik Matteo Maria Boiardo napisao je djelo Zaljubljeni Roland u XV. vijeku, dok je Ludovico Ariosto objavio poemu Bijesni Orlando 1532.

Bibliografija uredi

Adriana Kremenjaš-Daničić (ur.): Orlandovi europski putovi / Rolands europäische Wege / Les Sentiers européens de Roland / I sentieri europei di Orlando / Roland's European Paths. Europski dom Dubrovnik, Dubrovnik 2006 (ISBN 953-95338-0-5).

Eksterni linkovi uredi