Kopčevec je naselje u Gradu Dugom Selu, u Zagrebačkoj županiji. Naselje je smješteno u jugozadapnom dijelu Dugog Sela, južno od Zagrebačke ulice, središnje dugoselske ulice, odnosno Radničke i ulice Ružmarina, te sjeverno od želježničke pruge Zagreb-Dugo Selo. Naglom urbanizacijom grada Dugog Sela krajem šezdesetih i početkom sedamdestih godina prošlog stoljeća, malo izdvojeno selo Kopčevec se također ubrzano urbanizira i doslovno se utapa u samo naselje Dugo Selo. Stanovnici Kopčevca, a i dugoselska gradska uprava i administracija, opravdano Kopčevec tretiraju kao sastavni dio samoga grada, što ono ustvari i jest, iako se naselje u državnim statistikama i popisima stanovništva prikazuje kao samostalno naselje. Naselje je sastavni dio prve dugoselske župe "Sv. Martin biskup". Prema zadnjem popisu stanovništva naselje ima 173 kućanstava.

Kopčevec
Kopčevec na mapi Hrvatske
Kopčevec
Kopčevec
Kopčevec na karti Hrvatske
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Dugo Selo
Mikroregija Zagrebačka
Najbliži (veći) grad Dugo Selo
Površina 4,82 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.80 N
 - z. d. 16.25 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 624
 - Gustoća 129,46 st./km²
 - Broj domaćinstava 173
Pošta 10370 Dugo Selo
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Povijest uredi

Obzirom na zemljopisni položaj, sva povijest Kopčevca je vezana za povijest samoga Dugog Sela. Za Kopčevec se smatra da je dobio ime od "kopčati", pastirske igre s dugmadima. U nekadašnjem selu Kopčevcu je postojala kapelica svetog Florijana i Sebastijana u koju su se naselili razbojnici. Stajala je pokraj šume Duga lazina, uz glavnu cestu prema Zagrebu. Kad bi se tadašnji seljaci vraćali sa zagrebačkih tržnica, napadali bi ih razbojnici i oduzimali im novac. Razbojnici su otjerani a kapelica je srušena.

Stanovništvo uredi

Po popisu stanovništa iz 2001. godine naselje broji 624 stanovnika, najvećim dijelom je mlado i zrelo stanovništvo, dok je starog 11,5%. Prosječna godišnja stopa rasta (1991.-2001.) je 6%.


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kopčevec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.