Kavkaski jezici

Kavkaski jezici su velika i raznovrsna grupa jezika koji se koriste u regionu Kavkaza, između Crnog i Kaspijskog mora. Njima govori više od deset miliona ljudi.

Etno-lingvističke grupe u regionu Kavkaza

Komparativnom lingvističkom analizom ustanovljeno je da se ovi jezici mogu klasifikovati u više nesrodnih jezičkih porodica.

Jezičke porodice koje potiču sa Kavkaza uredi

Tri porodice kavkaskih jezika nemaju srodnike van ove oblasti i smatraju se izvornim jezicima Kavkaza. To su kavkaski jezici u užem smislu.

Često je mišljenje da su kavkaski jezici bogati samoglasnicima. To je tačno za severozapadno i severoistočnokavkaske jezike (jezik ubuk ima čak 84 suglasnika), južnokavkaski jezici imaju 28-30 suglasnika, što je negde između arapskog (28 suglasnika) i ruskog (35-37 suglasnika).

Indoevropski jezici koji se koriste na Kavkazu uredi

Glavni indoevropski jezik ove regije je jermenski, koji govori oko 4 miliona Jermena. Druga najveća grupa su 700.000 Oseta koji govore osetinski jezik. Govornici slovenskih jezika (ruskog i ukrajinskog) sačinjavaju preko trećine stanovništva ove regije. Prisutni su još persijski, grčki, pontski, kurdski i drugi jezici.

Turkijski jezici koji se koriste na Kavkazu uredi

Turkijski jezici u široj upoterbi u regionu Kavkaza su: azerski (6 miliona govornika), balkarski, karačaj, kumički i drugi.

Ostali jezici koji se koriste na Kavkazu uredi

Kalmički jezik, kojim govore potomci Kalmika, je mongolski jezik.

U regionu živi oko 25.000 govornika semitskog asirskog novoaramejskog jezika.

Eksterni linkovi uredi