Gruzijski jezik

Gruzijski ili gruzinski jezik (ქართული ენა [kartuli ena]), je zvanični jezik u Gruziji, republici smeštenoj na Kavkazu.

Gruzijski jezik
ქართული ენა
Države govorenja Gruzija, Iran, Azerbejdžan, Turska i Rusija
Regije govorenja Kavkaz
Broj govornika 4,1 milion
Rang ?
Klasifikacija južnokavkaski
Gruzijski
Službeni status
Služben u Gruzija
Regulatori Vlada Gruzije
Jezični kôd
ISO 639-1 ka
ISO 639-2 geo
ISO 639-3 kat
SIL kat
p  r  u

Gruzijski je maternji jezik 4,1 miliona stanovnika u samoj Gruziji (83% sveukupnog stanovništva), i još 200,000 hiljada van zemlje (uglavnom u Turskoj, Iranu, Rusiji, Americi i zapadnoj Evropi). U bukvalnom smislu reči je jezik za sve etnografkse grupe gruzijskog naroda, naročito onih koji govore drugim jezicima južnokavkaske grupe (ili kartvelijanskim jezicima): Svani, Megrelijani i Lazi. Gruzinski, ili kartuli (ქართული [kartuli]), koji se ponekad smatra za zasebnu vrstu hebrejskog jezika je maternji jezik još 20,000 stanovnika Gruzije i 60,000 van (naročito 60,000 u Izraelu).

Pismo uredi

Gruzijsko pismo, ili mhedruli (მხედრული [mkhedruli] – "sekularno" ili "vojno") se prvi put pojavilo u 10. veku. Sastoji se od 33 slova i ne razlikuje velika i mala (obojana polja označavaju slova koja se više ne koriste). Preteča mhedruli pismu je drugi sistem, asomtavruli, čiji se najstariji natpis, iz 430 godine nove ere, može naći u gruzijskoj crkvi u Vitlejemu.

Gramatika uredi

Gruzijski jezik ima 7 padeža: nominativ, ergativ, dativ, genitiv, instrumental, adverbijal i vokativ. Prva tri su "jezgreni padeži" i imaju funkcije koje se međusobno preklapaju (npr. označavaju subjekt u različitim situacijama).

U nekim glagolskim oblicima gruzijski se ponaša kao aktivno-stativni i ergativni jezik.

Gruzijski nema kategoriju roda.

Jezik ima aglutinativnu morfologiju i postpozicije.

Eksterni linkovi uredi