КUD Idijoti su bili punk sastav iz Pule. Osnovao ih је gitarist i frоntmen sastava Sаlе Vеrudа 2. veljače 1981. godine u Puli.

KUD Idijoti
Lični podaci
PrebivalištePula
Muzički rad
Period aktivnosti1981.-2012.
Osnivanje1981.
Pula
Žanrpunk
Ostalo
Službene stranicehttp://www.kudidijoti.com/

Povijest sastava uredi

KUD Idijoti su osnovani 2. veljače 1981. Širu popularnost su stekli 1987., nakon što su pobijedili na Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji 300-injak sastava, nakon čega kreću s nastupima u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji. Upravo u Italiji, u Reggiu Calabriji na festivalu mediteranskih zemalja je gotovo došlo do međunarodnog incidenta, nakon što su "karabinjeri" (talijanski policajci) prekinuli izvođenje pjesme "Bandiera rossa".

Svoj prvi album, Bolivia R'N'R, kompilaciju prva tri singla, te tri dotad neobjavljene pjesme, objavljuju u siječnju 1990. za nezavisnu njemačku izadavačku kuću "Incognito Records". Već u svibnju iste godine, objavljuju i idući album Mi smo ovdje samo zbog para, koji je i do danas ostao njihov najprodavaniji. Zbog raspada SFRJ, nakratko je odgođeno objavljivanje njihovog trećeg albuma Glupost je neuništiva, koji na kraju izdat 1992. Iduće godine objavljuju album Tako je govorio Zaratusta, koji je ujedno bio i njihov prvi album objavljen na CD-u. Na njemu se našla jedna od najpoznatijih pjesama KUD Idijota, "Za tebe", kao i "O Bella Ciao".

Godine 1994. sastav je krenuo na turneju po Njemačkoj, Švicarskoj i Makedoniji, te su nastupali i na EuroWoodstocku u Budimpešti. Posebno se izdvaja i koncert 10. listopada iste godine u ljubljanskoj dvorani Tivoli, na kojem su KUD Idijoti svirali kao predgrupa slavnim Ramonesima.

Iduće godine objavljuju CD Istra ti materina u suradnji sa pulskim sastavom Gori Ussi Winnetou. Odmah po objavljivanju albuma, Radio Pazin je zabranio njegovo izvođenje zbog pjesme "Turbo cattolico" u kojoj se spominje pazinski inkvizitor. Sastavu, koji je i prije bio zabranjivan i cenzuriran, ista stvar se dogodila i nakon intervjua u tjedniku "Feral Tribune", nakon čega su zabranjeni na Radio Puli, te regionalnom dnevniku "Glasu Istre".

Unatoč tome, sastav 1995. objavljuje album Megapunk, a godinu kasnije i EP Fuck. Megapunk i Fuck su osim domaćih pozitivnih recenzija, dobili dobre kritike i u američkom "MR'n'R"-u, te njemačkom Oxu.[1] Početkom 1997. sastav potpisuje za diskografsku kuću Dancing Bear, te objavljuju album Cijena ponosa. Krajem 1999. objavljuju Gratis hits live, album s nastupa u pulskom klubu Uljanik, povodom svog 18. rođendana. KUD Idijoti su ostali popularni i u ostalim bivšim zemljama Jugoslavije, te su nastupali u Beogradu, Novom Sadu, te Skoplju.

Remek-djelo, svoj zasada posljednji album, KUD Idijoti su objavili 2001., a za pjesmu "Baj baj bejbe" je snimljen i videospot. Također, u sklopu promocije albuma, sastav je krenuo na turneju.

Osim s Francijem Blaškovićem, članovi sastava su surađivali i s Perom Lovšinom, pjevačem slovenskog punk sastava Pankrti, Šajetom i Hladnim pivom

Godine 2011., pjevaču Branku Črncu "Tusti" dijagnosticiran je rak pluća i grla, te sastav objavljuje da prestaje s aktivnim radom. Održano je nekoliko humanitarnih koncerata kojima su se prikupljala sredstva za pomoć u liječenju, međutim Tusta je od posljedica bolesti umro 14. listopada 2012. u 57-oj godini života.

Par dana nakon njegove smrti gitarist i osnivač KUD Idijota Sale Veruda izjavljuje kako sa Tustom umiru i KUD Idijoti te kako nikakvih promjena sastava neće biti, već da sastav definitivno prestaje postojati.[2]

Diskografija uredi

Reference uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-29. Pristupljeno 2014-07-26. 
  2. Glas Istre - Nema više KUD Idijota

Vanjske veze uredi