KUDRUC

bio čuveni beogradski skvot

KUDRUC (Kulturno društveni centar) je bio čuveni beogradski skvot u ulici Kralja Milutina 18 na Slaviji, u istom dvorištu kao i kafić DžKC i dečji skvot, naseljen malim Romima pobeglim iz doma za nezbrinutu decu. Nastao je jula 2004. kada je grupica entuzijasta skvotirala napušten i ruiniran prostor u centru grada, bez vrata i prozora, koji su sredili, očistili, postavili vrata i prozore, doneli nameštaj, okrečili zidove i popravili instalacije.

KUDRUC je bio autonomni prostor omladinske potkulture koji su posećivali metalci, pankeri, rokeri, rastafarijanci, hip-hoperi, resnički škeceri, žongleri, klovnovi, muzičari, radikalni aktivisti, umetnici i mnogi drugi. U njemu su se javile inicijative poput besplatne radnje (poklanjanje i razmena starih stvari), hrane solidarnosti (besplatna vegetarijanska hrana), čajdžinice, čitaonice fanzina, muzičkih sviraonica i mnogobrojnih žurki. Ulaz na sva dešavanja je bio besplatan. U skvotu su često noćili stranci. Jedan od skvotera, Ludist, kaže: “KUDRUC je bio ostvarena utopija gde su smeštaj, voda, struja i hrana bili besplatni, a marihuana legalizovana.“ Ipak, heroin je bio strogo zabranjen pa je dolazilo i do incidentnih situacija sa heroinomanima koji su navraćali, zbog čega je kasnije skvot bio često zaključan.

Kudruc je tokom svog postojanja privukao znatnu medijsku pažnju, reportaže su izlazile u mnogim dnevnim novinama (Politika, Blic, Kurir…), a emisija o Kudrucu je emitovana i na prvom programu RTS-a. Ekipa iz Kudruca je vodila kampanju za legalizaciju marihuane i učestvovala u prvom srpskom gandža maršu.

KUDRUC je, posle više od godinu dana postojanja, bez nekog posebnog razloga, napušten. Objekat je sada prazan i napola ruiniran, a ceo kompleks oko skvota je predviđen za rušenje.

Eksterni linkovi

uredi