Justin Taylor je izmišljeni lik iz amerčko-kanadske serije Queer as Folk, koja prati živote grupe gej i lezbejskih prijatelja i prijateljica u Pittsburghu, Pennsylvania. Lik je tumačio američki glumac Randy Harrison. Ted je zasnovan na liku Nathana Maloneya iz istoimene britanske serije Russella T. Daviesa. Justin je mlad, ali veoma jak i odlučan da ostvari ono što zamisli.

Justin Taylor
Lik iz serijala Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 1
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor(i) Ron Cowen
Daniel Lipman
Tumači Randy Harrison
UK parnjakNathan Maloney (Charlie Hunnam)
Detalji
Nadimak Sunshine (Debbie)
Spol muški
Zanimanje Učenik
Kelner
Go-go dancer
Strip crtač
Umetnik
Obitelj Jennifer Taylor (majka)
Craig Taylor (otac)
Molly (mlađa sestra)
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}

Pregled uredi

Justin ima samo 17 godina na početku serije, kada upoznaje Briana ispred Babylona i ima sa njim svoj prvi seks u životu. Iako je trebalo samo da bude seks za jedno veče, Justin se zaljubio u Briana i više se nije izgubio iz njegovog života. U toku prvog serijala Justin se bori sa svojim roditeljima da prihvate njegovu seksualnost. Njegov otac ga izbacuje iz kuće, tako da Justin živi najpre sa Debbie, a kasnije sa Brianom. Njegova majka je dosta tolerantnija, ali i sama ima problema da prihvati da joj je sin gej. Kasnije prihvata i Justinovu seksualnost i Briana kao Justinovog dečka i postaje aktivna u PFLAG-u.

Po završetku škole Justin je primljen na Pittsburgh Institute of Fine Arts, kao talentovani slikar. Međutim, na maturskoj večeri biva napadnut od strane homofobičnog kolege, zbog čega je mesec dana u komi i ima problema sa koordinacijom pokreta ruke, što mu otežava crtanje. Počinje da crta ponovo uz pomoć posebnog kompjutera koji mu nabavlja Brian i uspeva da nastavi sa školovanjem; a zajedno sa Michaelom počinje da crta strip, Rage, sa pričama zasnovanim na njihovim životima.

Na kraju druge sezone, Justin napušta Briana i počinje vezu sa Ethanom, studentom violine, za koga misli da mu pruža više ljubavi od Briana. Kada ga Ethan prevari sa svojim obožavaocem u toku treće sezone, Justin se vraća Brianu.

U toku predizborne kampanje za gradonačelnika, Justin radi praktični deo nastave u Brianovoj firmi kao crtač i koristi resurse firme za pravljenje anti-propagandnih plakata protiv konzervativnog kandidata, koji je klijent iste firme. Kada se to otkriva, školski odbor zahteva da se Justin izvini školi, advertising firmi i kandidatu, što on odbija jer kandidat zastupa anti-gej stavove. Justina izbacuju iz škole.

Kada se Brian izlečio od raka, Justin se ponovo useljava kod njega. Justin i Michael dobijaju ponudu iz Hollywooda da se njihov strip preradi u film i Justin odlazi u Los Angeles. Kada pregovori propadnu, vraća se kod Briana očekujući da će njihova veza biti ozbiljnija, što Brian ne želi i on ga napušta. Međutim, posle eksplozije u Babylonu, u kome je bio i Justin, Brian mu priznaje da ga voli i pita ga da se venčaju. Planiraju venčanje, kupuju veliku kuću van grada, ali sve to otkazuju, jer ga Brian ubeđuje da je za njega bolje da ode u New York i izgradi svoju umetničku karijeru. Justin odlazi, ali govori Brianu da nikada neće prestati da ga voli.

Kritike uredi

Tokom emitovanja mogle su se čuti kritike zbog Justinovih godina na početku serije.

Justin je na sajtu AfterElton dospeo na treće mesto u glasanju za omiljenog gej TV junaka.[1]

Izvori uredi