Brian Kinney je izmišljeni lik iz američko-kanadske serije Queer as Folk, drame o životu grupe gejeva i lezbejki u Pittsburghu, Pennsylvania. Lik je tumačio američki glumac Gale Harold. Brian je zasnovan na liku Stuarta Alana Jonesa iz istoimene britanske serije Russella T. Daviesa.[1] Zgodan i muževan Brian radi kao uspešni marketinški direktor, živi u raskošnom loftu i vodi glamurozan i samodovoljan život. Brian je opisivan kao seksualno promiskuitetan,[2] narcisoidan,[3], arogantan,[4] amoralan[1] i emocionalno odsutan[1] i u potpunosti odbacuje heteronormativne društvene norme, u koje on ubraja i ljubav i veze. Uprkos njegovim osobinama, Briana obožavaju gejevi u fiktivnom gej kvartu Liberty Avenue i on služi u seriji kao antiheroj.[3] Brianov ljubavni odnos sa mladim umetnikom, Justinom Taylorom se nalazi u centru njegovog sazrevanja tokom serije, kao i njegov odnos sa najboljim prijateljem, Michaelom Novotnyem.

Brian Kinney
Lik iz serijala Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 1
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Gale Harold
UK parnjakStuart Alan Jones (Aidan Gillen)
Detalji
Spol Muški
Zanimanje Marketinški direktor
Obitelj Joan Kinney (majka)
Jack Kinney (otac)
Claire Kinney (sestra)
Bračni drug(ovi) {{{supružnik}}}
Djeca Gus Peterson-Marcus

Kritika se različito odnosila prema Brianu. Opisan je kao "najveći gej heroj", ali je pobudio i velike kontroverze u LGBT zajednici, jer su ga mnogi smatrali da njegov lik produbljuje "negativne stereotipe o gej muškarcima". Novembra, 2007. Brian je izglasan kao "najpopularniji gej televizijski lik" na sajtu AfterElton.[4][5]

Premise uredi

Brian kroz seriju redefiniše promiskuitet i može se često videti u dark roomu popularnog gej kluba Babylon. Brianov najveći strah je gubitak mladosti i lepote. Njegov najbolji prijatelj, Michael, koji je zaljubljen u njega, često govori: "Uvek ćeš biti mlad i uvek ćeš biti let. Ti si Brian Kinney." Lindsay, najbolja prijateljica sa kojom ima sestrinski odnos, često ga naziva Peter, misleći na Petra Pana. On je, za uzvrat, zove Wendy. Brian potiče iz rasturene porodice sa ocem alkoholičarem, koji ih je maltretirao, i majkom koja je fanatično religiozna. Za posledicu, Brian je razvio hladnu ličnost i plaši se da će biti "sranje otac" svom sinu. U jednoj epizodi stariji momak Emmetta Honeycutta, George Shickle opisuje Briana kao "dete ljubavi između Jamesa Deana i Ayn Rand."

Uprkos njegovoj naizgled neobazrivoj i amoralnoj prirodi, Brian je prikazan kao odan prijatelj, koji će često napraviti velike žrtve da bi pomogao svojim prijateljima, iako to ne želi da prizna. On organizuje venčanje za Lindsay i Melanie, kada njihovi planovi propadnu i odriče se svojih roditeljskih prava da bi spasio njihovu vezu. Odbija svog najboljeg prijatelja od sebe, kako bi ga spojio sa njegovim momkom. Pomaže Justinu da se oporavi posle premlaćivanja na maturskoj večeri, na koju i sam dolazi da bi udovoljio Jusitnu. Uništava svoj posao i daje svoje pare kako bi osigurao da anti-gej kandidat za gradonačelnika, Jim Stockwell ne dobije izbore. Spreman je da se odrekne svog kluba i stana da bi bio sa Justinom u poslednjoj epizodi.

Pregled uredi

U pilot epizodi, Brian odvodi sedamnaestogodišnjeg mladića, Justina kući nakon što ga je spazio ispred Babylona. U istoj epizodi rađa se njegov biološki sin, Gus, koji je dete lezbejskog para, Lindsay i Melanie. Tokom prve sezone njegov odnos sa Justinom nije razjašnjen. Brian mrzi ideju ljubavnih parova, ali krši svoje pravilo sa Justinom. On se brine o njemu na više načina: dozvoljava mu da se useli kod njega, nakon što je Justin izbačen iz svoje kuće, odlazi za njim u New York, kada ovaj pobegne, savetuje ga u vezi sa školovanjem i slično još u brojim primerima, opovrgavajući svoje reči da ne želi da ima bilo šta sa njim.

Nakon prisustvovanja prebijanja Justina Brian je traumatizovan. Niko, osim Jusitnove majke, Jennifer Taylor, ne zna da je Brian provodio nedeljama svaku noć ispred Justinove bolničke sobe. Nakon što je Jusitn otpušten iz bolnice, Jennifer brani Brianu da se viđa sa Justinom, ali kasnije moli Briana da "uzme" Justina, jer je on jedina osoba kojoj Justin veruje. Tokom druge sezone Brian pomaže Justinu da se fizički i psihički oporavi. Justin pita Briana da li je osećaj krivice razlog zašto njih dvojica žive zajedno, na šta mu Brian odgovara da je to razlog zašto ga je pitao da se useli, ali da to nije razlog zašto želi da ostane. Da bi zaštitio sebe i organičio Brianov promiskuitet, Justin postavlja neka pravila koja sam kasnije krši sa Ethanom. Brian postavlja izbor Justinu, on ili Ethan i biva povređen kada Justin izabere Ethana, mada to ne želi da prizna. Uprkos njegovoj nezavisnoj prirodi, njegov osećaj samoće postaje očigledan u trećoj sezoni.

Tokom treće sezone Brianov poslovni uspeh biva ugrožen kada dobije posao u kampanji konzervativnog, anti-gej kandidata za gradonačelnika. Premda u početku pomaže da kandidat dobije veće izgleda za pobedu, kasnije, zajedno sa Justinom, uspeva da uništi njegovu kampanju, dajući svoj novac za antikampanju. Zbog ovoga Brian ostaje bez posla. U četvrtoj sezoni, Brian osniva svoju kompaniju, Kinnetik. Suočava se sa rakom testisa, koji mu teško pada posebno zbog njegovog narcizma. Nakon savladavanja krize i završetka Liberty Ride, biciklističke vožnje od Toronta do Pittsburgha, Briana reevaluira svoj život i odlučuje da uzme aktivnu ulogu u životu njegovog sina i pita Justina da se ponovo useli kod njega.

U petoj sezoni Justin napušta Briana, ljut jer Brian ne može da bude posvećen u vezi. Nakon bačene bombe na Babylon, čini je Brian vlasnik u petoj sezoni, Brian priznaje da voli Justina i obnavlja prijateljsku vezu sa Michaelom. Brian zaprosi Justina, ali kasnije odluče da Justin ode u New York da bi se bavio svojom obećavajućom umetničkom karijerom. Provode poslednju noć zajedno, znajući da se razilaze,a li da će se i dalje voleti. Brian pokazuje Justinu da je sačuvao njihove burme kao simbol nade da će imati prilike ponovo da budu zajedno. Serija se završava tako što Michael i Brian igraju u ruinama Babylona, koji se transformiše i pokazuje sve prijatelje, osim Justina, na okupu.

Kritike uredi

Seksualno neodoljiv, lep i uspešan, Brian je,svejedno, veoma kontroverzan lik u LGBT zajednici. Neki su smatrali da njegov lik loše predstavlja zajednicu, otelotvorujući promiskuitet i odbijanje odrastanja, koji su glavni stereotipi u široj zajednici. Ovaj konflikt je prikazan i u samoj seriji, u sukobu koji Brian ima sa lokalnim Gej i lezbejskim centrom. Drugi smatraju Briana najmoralnijim likom u seriji, jednim od moralno najbeskompromisnijim likom na televiziji.

Heteroseksualne žene i lezbejke su češće prihvatale lik Briana, nego gej muškarci. Brianovi obožavaoci i obožavateljke vide njegov lika kao veoma snažnu ikonu. Kritičarka, profesorka Camille Paglia je u svojom tekstu na Salon.com-u napisala: "Uživala sam u dvočasovnoj premijeri prošlog vikenda gej sapunice Showtime-a, "Queer as Folk", prvenstveno zbog glamuroznog nastupa Gale Harolda kao okrutkog-kao-led Briana, koji liči na odraslog Donatellovog Davida…"[6]

Brianov lik je takođe naišao na pohvale profesora Paula Robinsona sa Stanforda, koji je u knjizi Queer Wars opisuje Briana kao "neko ko se potpuno oslobodio represivnih konvencija heteroseksualnosti i čiji ogroman prezir prema straight društvu ga čini najvećim gej herojem".[7]

U popularnoj kulturi i drugim medijima uredi

Brianova popularnost je bila tolika da je "Brianova narukvica", jednostavna narukvica od školjki, postala totem u gej zajednici. Jedan od učesnika reality showa Boy Meets Boy je nosio ovu narkvicu.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 „Queer as Folk Review”. Entertainment Weekly. 1.12.2000. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-27. Pristupljeno 19.4.2010. 
  2. Bernard Weinraub (20.11.2000.). „Cable TV Shatters Another Taboo; A New Showtime Series Will Focus on Gay Sexuality”. New York Times. Pristupljeno 19.4.2010. 
  3. 3,0 3,1 Anthony Tommasini (14.1.2001). „Looking for a Breakthrough? You'll Have to Wait”. New York Times. Pristupljeno 19.4.2010. 
  4. 4,0 4,1 Michael Jensen (29.11.2007). „Readers' Choice: The Top 25 Gay TV Characters Revealed!”. AfterElton.com. Pristupljeno 19.4.2010. 
  5. „Queer as Folk (US) – Brian Kinney”. AfterElton. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-17. Pristupljeno 19.4.2010. 
  6. Camille Paglia (6.12.2000). „The peevish porcupine beats the shrill rooster”. Salon.com. Pristupljeno 19.4.2010. 
  7. Paul Robinson (2005.). „Queer Wars”. University of Chicago Press.  na google-books