Južna Indija je područje pod kojim se podrazumijevaju indijske države Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala i Tamil Nadu, kao i teritorije Lakshadweep i Puducherry, koje pokrivaju 19,31% površine Indije. Za oblast se također koristi i izraz Dravida, spomenu u državnoj himni Indije.[1]

Južna Indija je smještena na poluotoku Dekanske visoravni te je okružuju Arapsko more na zapadu, Indijski ocean na jugu i Bengalski zaliv na istoku. Geografija oblasti je raznolika i uključuje dva planinska lanca - Zapadni i Istočni Ghat, kao i visoravan u središtu. Rijeke Godavari, Krishna, Tungabhadra i Kaveri su važne izvori vode.

Većina Indijaca u južnom dijelu zemlje govori jedan od dravidskih jezika: kannada, malayalam, tamilski, telugu iu tulu. Kroz historijusu dijelovima Južne Indije vladala kraljevstva čija su osvajanja imala uticaj na južnu i Jugoistočnu Aziju te imala ulogu u historiji i razvoju modernih država kao Šri Lanka, Singapur, Filipini, Indonezija, Tajland i Malezija. Oblast je kolonizirala Britanija i postepeno uključila u Britansko Carstvo.

Nakon fluktuacija u decenijama nakon nezavisnosti Indije, ekonomije južnoindijskih država su u posljednje tri decenije zabilježile rast iznad nacionalnoig prosjeka. Dok su južnoindijske države zabilježile određeni napredak u nekim socio-economskim indikatorima,[2][3] jaz među klasama, nepismenost i siromaštvo i dalje ostaju problem, kao i u ostatku zemlje. Poljoprivreda je i dalje glavni izvor neto društvenog proizvoda, dok s druge strane raste informatička tehnologija. Politikom Južne Indije, za razliku od Sjeverne Indije, dominiraju male regionalne stranke umjesto velikih nacionalnih stranaka.

Izvori uredi

  1. John McLeod., "A History of India", Greenwood Press, 2002
  2. The Better Half Arhivirano 2007-07-14 na Wayback Machine-u. Outlook India. July 16, 2007
  3. Also A Head for Numbers. Outlook India. July 16, 2007

Eksterni linkovi uredi