Johnston (atol)

Atol Johnston je atol površine 2.8 km² u Sjevernom Pacifiku na 16°45′N 169°30′W, oko trećinu puta od Havaja do Maršalovih Otoka. Sastoji se otoka Johnston i Sand, koji su prirodni otoci prošireni putem koralja, te otoka North (Akau) i East (Hikina) koje su stvorili koralji.

Karta atola

Johnston je neinkorporirana teritorija Sjedinjenih Država, kojom iz Washingtona upravlja Služba za ribarstvo i divljač pri Sekretarijatu za unutrašnje poslove te je uključen u sistem nacionalnih prirodnih rezervata. Obrana atola Johnston je u nadležnosti američke vojske. Otoci nisu otvoreni za javnost.

Klima je tropska, ali uglavnom suha. Stalni vjetrovi sa sjeveroistoka održavaju stalnu temperaturu tokom godine. Najviši vrh na otoku je Summit Peak s 5 m nadmorske visine. Na otoku ima niskog raslinja, ali ne i izvora pitke vode.

Otoke je otkrio kapetan James Johnston 10. 12. 1807. Godine 1858. su nad njim suverenitet proglasili SAD i Kraljevstvo Havaji. Na njemu se vršilo iskopavanje guanoa do godine 1890. kada su izvori iscrpljeni. Nakon toga je služio kao prirodni rezervat, a od godine 1936. i u vojne svrhe. U drugom svjetskom ratu su ga bombardirali Japanci, a nakon rata je služio za testove raketnog i nuklearnog oružja, odnosno za uništavanje kemijskog oružja. Danas na njemu živi oko 1100 pripadnika američkih oružanih snaga.

SAD planira otok prodati na aukciji privatnim osobama.

Vanjske veze uredi

  • [1] Former Johnston Island resident, S. Hound