James Mattis

Džejms N. Matis (rođ. 8. septembra 1950.) je penzionisani general Američke vojske i trenutni Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država u administraciji predsednika Donalda Trampa. Prethodno je služio kao komandant Centralne komande SAD, Udružene borbene komande zadužene za vojne operacije na bliskom istoku, severnoj Africi i centralnoj Aziji, od 2010. do 2013.

Džejms Matis
James Mattis

Mandat(i)
Komandant centralne komande SAD
11. avgust 2010. - 22. mart 2013.
Predsednik Barak Obama
Prethodnik Džon R. Alen (v.d.)
Naslednik Lojd Ostin
Komandant združenih snaga SAD
9. novembar 2007. - 11. avgust 2010.
Predsednik Džordž V. Buš
Barak Obama
Prethodnik Lens L. Smit
Naslednik Kit Hjuber (v.d.)
Komandant savezničke transformacione komande
9. novembar 2007. - 8. septembar 2009.
Prethodnik Lens Smit
Naslednik Stefan Abrijal
26. Sekretar odbrane SAD
Predsednik Donald Tramp
Prethodnik Eš Karter
Biografija
Diploma sa Univerzitet centralnog vašingtona (BA)
Profesija vojno lice

Na mestu komandanta centralne komande SAD zamenio je Dejvida Petreusa, kasnijeg direktora Centralno obaveštajne agencije. Bio je i na mestu komandanta združenih oružanih snaga SAD, od 2007. do 2010. i kao generalni komandant NATO savezničke transformacione komande, od 2007. do 2009.

Poznat je po svom učešću u ratu u Iraku, gde je služio kao komandant prvog marinskog ekspedicionog korpusa, centralne komande marinskih snaga i prve marinske divizije.

Matis je prvi zvaničnik Trampove administracije čiji je izbor zvanično potvrdio Američki senat i prvi koji je zvanično stupio na funkciju.[1]

Porodica i obrazovanjeUredi

Matis je rođen 8. septembra 1950. godine u Pulmanu, američkoj državi Vašington. Oba roditelja radila su mu pri američkoj vojsci. Odgajan je u Ričlandu, završio je srednju školu "Kolumbija" (eng. Columbia High School) 1968. Diplomirao je istoriju na Univerzitetu Centralnog Vašingtona 1971.

Vojna karijeraUredi

Učestvovao je u Zalivskom ratu, ratu u Avganistanu i Iraku. Matis je poznat pod nadimkom "Besan Pas" (eng. Mad Dog) i "Monah Rata" zbog svoje posvećenosti vojnom pozivu.

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

  1. Senate Confirms James Mattis as Defense Secretary Vol Street Journal Pristupljeno 20. 1. 2017.

Spoljašnje vezeUredi