It's My Party (film)

It's My Party je američki za koji je scenario napisao Randal Kleiser, koji je, takođe, radio i režiju. Film prikazuje oproštajnu žurku Nick Starka (Eric Roberts), čije zdravstveno stanje se pogoršava zbog AIDS-a i koji rešava da se ubije pre nego što mu otkažu sve mentalne funkcije.

It's My Party
ŽanrDrama
RežijaRandal Kleiser
ProdukcijaRandal Kleiser
ScenarioRandal Kleiser
UlogeEric Roberts
Margaret Cho
Bruce Davison
Lee Grant
Davon Gummersall
George Segal
Gregory Harrison
Premijera1996.
Jezikengleski jezik
Trajanje110 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
It's My Party na Internet Movie Database

Film je snimljen na osnovu istinitog događaja. Harry Stein, pokojni partner reditelja Kleisera je održao sličnu oproštajnu zabavu 1992. godine, pre nego što se ubio[1]. U filmu se pojavljuje velika ekipa glumaca, koji su radili samo za propisani minimum novca. Mnogi od glumaca i glumica u filmu lično su poznavali Harrya Steina[2].

Radnja uredi

Nick Stark je uspešni arhitekta, koji je bio u vezi sa Brandonom Theisom (Gregory Harrison), sve dok ne sazna da je HIV-pozitivan. Nick izražava strah da će ga Brandon ostaviti, što se zaista i dešava. Nekoliko godina kasnije, Nick počinje da razvija simptome AIDS-a, među kojima je i progresivna multifokalna leukoencefalopatija, bolest koju je već sretao kod svojih prijatelja i za koju je znao da će ga dovesti do stanja vegetiranja, koje može da traje mesecima pre nego što umre. Ne želeći tako da živi, Nick odlučuje da izvrši samoubistvo sekobarbitalom. Pre nego što izvrši samoubistvo okuplja prijatelje i porodicu da bi se oprostio od njih i priređuje dvodnevnu oproštajnu zabavu. Pokušava da izgladi odnose sa svojim roditeljima (Lee Grant i George Segal), koji su imali problema da prihvate njegovu seksualnu orijentaciju. Na zabavi se pojavljuje i Brandon, koga njegovi prijatelji preziru zbog toga što ga je ostavio.

Uloge uredi

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Eric Roberts Nick Stark
Gregory Harrison Brandon Theis
Lee Grant Amalia Stark
Marlee Matlin Daphne Stark
George Segal Paul Stark
Margaret Cho Charlene Lee
Olivia Newton-John Lina Bingham
Bruce Davison Rondey Bingham
Devon Gummersall Andrew Bingham
Steve Antin Zack Phillips
Christopher Atkins Jack Allen
Victor Love Mar Paulson
Peter Murnik Greg King
Steve Kmetko
Greg Louganis Dan Zuma
Joel Polis Tim Bergen
Jon David Casey Joe Lovett
Lou Liberatore Joel Ferris
Sally Kellerman Sara Hart
Nina Foch Brandonova majka

DVD uredi

DVD je objavljen 2003. godine i sadrži neke izbrisane scene, scene sa snimanja, kao i komentare reditelja i nekih od glumaca.

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-09-05. Pristupljeno 2008-09-19. 
  2. Trivia na IMDb-u

Eksterni linkovi uredi