I Am a Fugitive from a Chain Gang

Ovo je članak o filmu iz 1932. godine. Za knjigu v. I Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!

I Am a Fugitive from a Chain Gang (sh. Ja sam bjegunac iz chaing ganga) je američki crno-bijeli kriminalističko-dramski film snimljen 1932. u režiji Mervyna LeRoya. Predstavlja adaptaciju I Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!, autobiografske knjige Roberta Elliotta Burnsa. Protagonist, čiji lik tumači Paul Muni, je veteran prvog svjetskog rata koji sticajem okolnosti završi u zatvoru gdje je prisiljen zajedno s drugim zatvorenicima vezan lancima (u chaing gangu) obavljati javne radove. Radnja prikazuje kako bježi u Chicago, ali ga ljubomorna supruga izdaje vlastima i vraća natrag u zatvor.

I Am a Fugitive from a Chain Gang
Paul Muni u sceni filma
RežijaMervyn LeRoy
ProducentHal B. Wallis
ScenarioBrown Holmes
Howard J. Green
PredložakI Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!; autor:
Robert Elliott Burns
UlogePaul Muni
Glenda Farrell
Helen Vinson
Noel Francis
FotografijaSol Polito
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
10. 11. 1932 (1932-11-10)
[1]
Trajanje93 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

I Am a Fugitive from a Chain Gang je svojom temom bio aktualan za publiku koja se, na vrhuncu Velike depresije našla suočena s istim dilemama kao i protagonist. Također je zaslužan i za reputaciju Warner Bros.a kao društveno angažiranog hollywoodskog studija. Kritičari su, pak, hvalili završnu scenu filma kao jednu od najefektnijih u hollywoodskoj historiji. Film se, pak, često navodi kao jedan od najzaslužnijih za postepeno ukidanje dotada široko rasprostranjene prakse korištenja chain gangova u američkim državama.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Screen Notes”. New York Times. 10 November 1932. 

Literatura uredi

  • Burns, Robert E. (1932). I Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!. University of Georgia Press. ISBN 978-0-8203-1943-8. 

Vanjske veze uredi