I Am a Fugitive from a Chain Gang

Ovo je članak o filmu iz 1932. godine. Za knjigu v. I Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!
I Am a Fugitive from a Chain Gang

Paul Muni u sceni filma
Režija Mervyn LeRoy
Producent Hal B. Wallis
Scenario Brown Holmes
Howard J. Green
Predložak I Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!; autor:
Robert Elliott Burns
Uloge Paul Muni
Glenda Farrell
Helen Vinson
Noel Francis
Fotografija Sol Polito
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
10. novembar 1932 (1932-11-10)
[1]
Trajanje 93 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

I Am a Fugitive from a Chain Gang (sh. Ja sam bjegunac iz chaing ganga) je američki crno-bijeli kriminalističko-dramski film snimljen 1932. u režiji Mervyna LeRoya. Predstavlja adaptaciju I Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!, autobiografske knjige Roberta Elliotta Burnsa. Protagonist, čiji lik tumači Paul Muni, je veteran prvog svjetskog rata koji sticajem okolnosti završi u zatvoru gdje je prisiljen zajedno s drugim zatvorenicima vezan lancima (u chaing gangu) obavljati javne radove. Radnja prikazuje kako bježi u Chicago, ali ga ljubomorna supruga izdaje vlastima i vraća natrag u zatvor.

I Am a Fugitive from a Chain Gang je svojom temom bio aktualan za publiku koja se, na vrhuncu Velike depresije našla suočena s istim dilemama kao i protagonist. Također je zaslužan i za reputaciju Warner Bros.a kao društveno angažiranog hollywoodskog studija. Kritičari su, pak, hvalili završnu scenu filma kao jednu od najefektnijih u hollywoodskoj historiji. Film se, pak, često navodi kao jedan od najzaslužnijih za postepeno ukidanje dotada široko rasprostranjene prakse korištenja chain gangova u američkim državama.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. „Screen Notes”. New York Times. 10 November 1932. 

LiteraturaUredi

  • Burns, Robert E. (1932). I Am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!. University of Georgia Press. ISBN 978-0-8203-1943-8. 

Vanjske vezeUredi