Robert Elliott Burns

(Preusmjereno sa stranice Robert Elliotta Burns)

Robert Elliott Burns (10. maj 1892 – 5. jun 1955) bio je američki kriminalac i publicist, najpoznatiji kao autor autobiografske knjige I am a Fugitive from a Georgia Chain Gang!, koja je razotkrila zlostavljanja osuđenika u južnjačkim državama i potakla ukidanje zloglasnog sistema tzv. chain gangova.

Burns se rodio u gradu Pallisade u državi New Jersey. Za vrijeme prvog svjetskog rata je služio u vojsci kao bolničar. Nakon demobilizacije se nije mogao zaposliti, te je postao skitnica i godine 1922. završio u Atlanti, gdje je zajedno s još dva čovjeka opljačkao trgovinu. Za taj je zločin osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 do 10 godina.

Ubrzo je pobjegao iz zatvora, i došao u Chicago gdje je stekao ugled kao urednik i izdavač časopisa Greater Chicago Magazine. Kada je njegova stanodavka Emily del Phino Pacheo otkrila njegov identitet, pod prijetnjom potkazivanja ga je da se oženi za nju. Sedam godina kasnije se Burns zaljubio u Lillian Salo i zatražio razvod od supruge. Ona ga je umjesto toga prokazala vlastima. Javnost u Chicagu, je, međutim, stala na njegovu stranu i pomagala mu da se na sudu bori protiv izručenja. Sam Burns je, međutim, dobrovoljno pristao vratiti se u Georgiu i odslužiti ostatak kazne nakon što su mu vlasti obećale "blagi" tretman.

Pri povratku je Burns otkrio da vlasti ne namjeravaju ispuniti obećanje, te je bio izložen zlostavljanju. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da ishodi uvjetni otpust, Burns je 4. septembra 1930. uspio ponovno pobjeći. Došao je u rodni New Jersey gdje se izdržavao slabo plaćenim poslovima i uz pomoć brata, pjesnika Vincenta Godfreya Burnsa, napisao svoju knjigu. Nakon što je objavljena 1932. godine je postala bestseler, a iste godine je po njoj snimljen znameniti film I Am a Fugitive from a Chain Gang sa Paulom Munijem u glavnoj ulozi.

U međuvremenu je Georgia kod vlasti New Jerseya pokrenula postupak izručenja, ali je guverner te države pod pritiskom javnosti odbio taj zahtjev. Godine 1945. je Burns službeno pomilovan od guvernera Georgije te je posljednjih deset godina života proveo kao slobodan čovjek.

Njegov život je 1987. postao predmet biografskog filma The Man Who Broke 1000 Chains sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi.

Bibliografija uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi