Hunski luk je vrsta kompozitnog luka.

Hunski luk

Drugi o hunskom luku uredi

Poštovanje, koje su Goti imali prema ovom oružju, se iskazuje u činjenici da su vekovima spominjali hunski luk u narodnim pričama a takođe je predmet usmenih predanja među germanskim plemenima. Isto tako njegove legendarne osobine se spominju u skandinavskoj sagi Hervarar.

Gotski kralj Gizur koji je predvodio Gotske snage u borbi protiv Huna, da bi ohrabrio svoje ratnike, je rekao: Mi se ne plašimo ni Huna, niti njihovih lukova (Eigi gera Húnar oss felmtraða né hornbogar yðrir).

Izrada i način korištenja uredi

Svoju snagu luk dobija po načinu na koji je savijen i po načinu izrade, a napravljen je od više tankih slojeva različitih materijala zalepljenih jedni za druge. Luk ima jak otpor prema unutrašnjem naponu, što mu povećava domet i daje veliku probojnu moć. Ova vrsta luka nije simetrična, donji deo je nešto kraći od gornjeg, razlog je praktične prirode. Kada su Huni napadali na konjima u trku i odapinjali strele, dugački donji deo im je samo smetao i pokazao se nepraktičim za takvu vrstu borbe. Huni su to rešili sa jednostavnim skraćivanjem donjeg dela luka.

Koristiti ovakvo oružje bez uvežbanosti je nemoguće, isto tako je potrebna i snaga da bi se strela odapela. Huni, koji su odrastali sa konjima i strelom, su za to bili sposobni i zato su postali čuveni i strah za okolne narode.

Poboljšanje ovog oružja su napravili Mađari, taj luk je poznat kao Mađarski luk.

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi