Spisak oružja u srednjem veku

Sledi spisak srednjevekovnog oružja, kao i oruđa i sredstava korišćenih u srednjevekovnim bitkama.

Prsa u prsaUredi

Ovo oružje je bilo koje oružje koje ne koristi projektile, tj. gde su i korisnik i meta istovremeno u kontaktu sa oružjem.

Postoje dve osnovne podele

  • Oružje sa oštricom (mač, sekira, nož...)
  • Oružje za lomljenje (buzdovan, jutarnja zvezda, flejl....)


MotkaUredi

Ovo oružje je prvenstveno namenjeno bliskoj borbi, njena glavna karakteristika je ta što je neko od oružja prsa u prsa stavljeno na vrh motke (obično drvene). Ovo je jedno od najstarijih vrsta oružja. Koristilo se još u kamenom dobu, a najbolji primer ovog oružja je koplje.

Oružja na daljinuUredi

Ovo oružje je namenjeno borbi na daljinu. Snagom mišića se izbacuje projektil koji je usmeren ka protivniku. Najpoznatiji primerak iz ove familije je luk i strela.

Opsadne spraveUredi

Ovo su sprave koje su dizajnirane da razbiju ili obiđu (npr. merdevine) gradske zidine ili neku drugu vrstu utvrđenja u opsadnom vojevanju.

Vatrena oružjaUredi

Vatreno oružje se može svrstati u oružja na daljinu, međutim bitna razlika je u tome što se kod vatrenog oružja projektil lansira pomoću barutnih gasova. Vatrena oružja mogu poslužiti i kao sprave za opsadu (top).

Ratni brodoviUredi

Ratni brod je plovilo koji je sagrađeno i namenjeno prvenstveno za rat, odnosno za delovanje u oružanim sukobima. Ratni brodovi su obično sagrađeni sasvim drugačije od civilnih, odnosno trgovačkih brodova. Osim što su naoružani ratni brodovi su u stanju podneti veću štetu, brži su i imaju bolje manevarske sposobnosti od trgovačkih brodova.

OklopUredi

Oklop je vrsta odela koja je dizajnirana da štiti korisnika od povreda prilikom sukoba sa neprijateljem. Oklop se koristio još od praistorije. U početku su najverovatnije pravljeni od kože i kostiju i lana, a kasnije od bronze, gvožđa i čelika, koji je osim u retkim slučajevima ušao u masovniju upotrebu tek u 15. veku.

Brnja - lančani oklopUredi

Najstariji nalazi ovakvih komada oklopa potiču iz keltskih celina sredine 4. veka pre nove ere. Brnja je oklop sačinjen od prstenova pletenih tako da čine platno. Prstenovi mogu da budu zakivani malim nitnama, vareni, sa većim preklopom(kao feder-alke) i samo zatvoreni. U srednjem veku su u glavnom bili od zakivanih prstenova(u Evropi najčešće trouglastim, a na Bliskom istoku okruglim zakivcima) ili od mešavine zakivanih i varenih prstenova. Brnja je bila razlicita po kroju: -Kao kosulja/majica različite dužine, sa i bez rukava, koji su takođe pravljeni u svim dužinama. Većina se nije zakopčavala, već se samo navlačila kao duks. -Zakrpe koje su pokrivale mesta koja nije pokrivao drugi deo oklopa, u vidu rukava, nogavica ili delova koji se nose samo ispod pazuha i na unutrašnjoj strani zglobova. -Rukavice obično bez prstiju, s dlanovima od kože. -Okovratnici, nošeni ili samo preko vrata i ramena ili fiksirani za šlem (najčešće "normanski" basine ili rani arme).

OstaloUredi