Hidroelektrana Peć Mlini

Hidroelektrana Peć Mlini smještena je na području opštine Grude (oko 40 km zračne linije od Mostara). To je prva hidroelektrana izgrađena na prostoru bivše Jugoslavije nakon ratnih djelovanja. [1]

Tlačni cjevovod sa vodnom komorom na kraju dovodnog tunela od jezera Nuga

Kroz Imotsko polje u Hrvatskoj teče rijeka Trebižat (pod imenom Vrljika), zatim kao Matica kroz Grudsko polje u Bosni i Hercegovini i gubi se u ponoru kod naselja Drinovci. Uz taj ponor Elektroprivreda je izgradila tunel. Metalnim zatvaračima moguće je uticati na režim voda u rejonu ponora. Tako je nastalo vještačko jezero (kompenzacijski bazen Nuga) koji je smješten na krajnjem i najnižem jugoistočnom dijelu Imotsko-grudskoga polja. Jezero se, osim vodom iz rijeke Matice (Trebižat), napaja vodom i iz područja samog polja. Te se vode u količini od Qsr=11,1 m3/s sakupljaju u kompenzacijski bazen Nuga, korisnog volumena 800.000 m3.

Sredinom XX vijeka napravljen je projekat za mini HE Peć Mlini, kao preteča višenamjenskog objekta te tako danas čini ozbiljan energetsko-vodoprivredni kompleks. Hidroelektrana je projektirana kao sastavnica ukupnoga korištenja prostora i resursa kraškoga kompleksa cijeloga toka rijeke Trebižat, a puštena je u pogon 2005. godine. Projektom je predviđeno poboljšanje uslova poljoprivredne proizvodnje, odbrana od poplava i proizvodnja električne energije iz HE snage 2×15,88 MW. Pri izgradnji nije bilo iseljavanja u području bazena Nuga i potopljeno je vrlo malo obradive zemlje.

Jezero se još uvijek radi. Nedostatak vode najveći je problem, a uz to dolazi i do otvaranja novih ponora koji utječu na nestajanje vode.

Karakteristike uredi

  • Broj agregata 2
  • Instalirana snaga 2×15,3 MW
  • Instalirani proticaj 2×15 m3/s
  • Tehnički minimum 4,668 MW
  • Srednja godišnja proizvodnja 82 GWh
  • Tip turbine Francis FvT-1.22/248-13
  • Proizvođač LITOSTROJ

Dovodni tunel koji je armirano-betonski, potkovičasta je oblika prečnika 3,60 m, dužine 1.538 m. Vodna osmerougaona komora nalazi se na kraju dovodnoga tunela, odnosno na početku tlačnog cjevovoda. Strojarnica i rasklopno postrojenje (SF6) smješteni su na platou na lijevoj obali rijeke Tihaljine (Trebižat). Rasklopno postrojenje je nazivnog napona Un=110 kV, FIS SF6 s četiri polja, dva dalekovodna i dva transformatorska polja.

Reference uredi