Hawaii (film)

(Preusmjereno sa Hawaii (1966 film))
Hawaii

scena iz filma; slijeva nadesno: Max von Sydow, Jocelyne LaGarde i Julie Andrews
Režija George Roy Hill
Producent Walter Mirisch
Scenario Daniel Taradash
Dalton Trumbo
Predložak Hawaii; autor:
James A. Michener
Uloge Julie Andrews
Max von Sydow
Richard Harris
Gene Hackman
Jocelyne LaGarde
Carroll O'Connor
Muzika Elmer Bernstein
Fotografija Russell Harlan
Montaža Stuart Gilmore
Studio The Mirisch Corporation
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
10. oktobar 1966 (1966-10-10)
Trajanje 189 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 15 mil. $[1]
Bruto prihod 34,5 mil. $[2]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

The Hawaiians (1970)

Hawaii (sh. Havaji) su američki historijski film snimljen 1966. godine u režiji Georgea Roya Hilla. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Jamesa A. Michenera. Protagonist, čiji lik tumači Max von Sydow, je strogi kalvinistički svećenik koji početkom 19. vijeka zajedno sa mladom suprugom (čiji lik tumači Julie Andrews) odlazi na Havaje kako bi pokušao pokrstiti tamošnje domoroce na čelu sa kraljicom Malama Kanakoa (čiji lik tumači Jocelyne LaGarde). Radnja prikazuje kako se ispostavi da će, zbog razlika u kulturi, to biti zadatak koji će se otegnuti decenijama, te sa sobom donijeti niz nesporazuma, neuspjeha i tragedija.

Havaje je originalno trebao režirati Fred Zinneman, koji je u glavnim ulogama zamislio Aleca Guinessa i Audrey Hepburn. Sa seta je, međutim, otišao nakon dvije godine priprema i svađe sa producentom Walterom Mirischom i scenaristom Daltonom Trumbom, koji nisu htjeli prihvatiti njegovu zamisao da se traje četiri sata i bude prikazivan u dva dijela. Umjesto toga je angažiran Roy Hill, odnosno von Sydow i Andrews, pri čemu je potonja, zbog nastupa u Moje pjesme, moji snovi bila na vrhuncu popularnosti. Za ulogu Malame je angažirana Tahićanka LaGarde, koja je svojom pojavom impresionirala producente bez obzira na to što nije znala engleski; na samom setu je sve svoje replike fonetski naučila napamet. Havaji, koji su prikazali samo dio radnje Michenerovog epskog romana, su postigli izuzetan komercijalni uspjeh, a LaGarde, je između ostalog, bila nominirana za Oscar za najbolju sporednu glumicu.

Godine 1970. je snimljen nastavak pod naslovom The Hawaiians.

UlogeUredi

Glavne uloge:

  • Bette Midler se u Hawaii pojavila u svojoj prvoj filmskoj ulozi, kao putnica broda (bez dijaloga).

IzvoriUredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987 p. 181
  2. „Hawaii, Box Office Information”. The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/1966/0HWII.php. Pristupljeno April 16, 2012. 

Vanjske vezeUredi