Grčka pravoslavna crkva

Grčka pravoslavna crkva (grč. Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος) je pomjesna autokefalna crkva. Nalazi se na 11. mjestu u diptihu pravoslavnih crkava. Ima rang arhiepiskopije.

Grčka pravoslavna crkva
Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος
Hram mitropolije u Atini
Osnovne informacije
Osnivač Apostol Pavle
Autokefalnost 29. jun 1850.
Kanonsko priznanje Kanonski priznata
Predstojatelj Arhiepiskop atinski i sve Grčke Jeronim II
Sjedište Atina
Rezidencija predstojatelja Atina
Kanonska jurisdikcija Grčka
Kalendar Novojulijanski kalendar
Broj
Eparhija 81
Manastira 200
Vjernika oko 9 miliona
Zvanična stranica www.ecclesia.gr

Ustrojstvo

uredi

Najviša vlast u Grčkoj crkvi pripada Sinodu episkopa, koji se sastoji iz svih eparhijskih arhijereja. Svi oni imaju titulu mitropolita. Na čelu Sinoda stoji arhiepiskop atinski i sve Grčke, koga bira Sinod iz reda mitropolita. Nakon izbora, u roku od pet dana, predsjednik Republike Grčke izdaje ukaz o njegovom priznanju, nakon čega se vrši ustoličenje.

Stalni sinod, koji se bavi svakodnevnim pitanjima crkvene uprave, sastoji se iz arhiepiskopa i 12 mitropolita. Arhiepiskop je stalni predsjednik, dok se ostali mitropoliti rotiraju.

Savremeno stanje

uredi

Grčka pravoslavna crkva se sastoji iz 81 eparhije. Njih 30, koje se nalaze u Sjevernoj Grčkoj i na velikim ostrvima Sjevera (tzv. Nove teritorije) su nominalno pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije.Od 12 mitropolita u Stalnom sinodu, njih 6 predstavljaju Nove teritorije. Eparhije Krita i Dodekaneza, a takođe i svi svetogorski manastiri, pod neposrednom su jurisdikcijom Carigradske patrijaršije i ne smatraju se za deo Grčke pravoslavne crkve. Crkva ima oko 200 manastira, i obuhvata oko 8 miliona vjernika (od 10,6 miliona stanovnika Grčke.) Neki od mitropolita su Serafim Mencelopulos, Antim Rusas i Amvrosije Lenis.

Vidi još

uredi

Eksterni linkovi

uredi