Gostionica u Peyrebeilleu

Gostionica u Peyrebeilleu (fr. Auberge de Peyrebeille), također poznata i po nadimku Crvena gostionica fr. Auberge rouge) je gostionica smještena u mjestu Lanarce u departmanu Ardèche na jugu Francuske, poznato kao poprište ubistva koje je 1831. godine pokrenulo jedno od najspektakularnijih suđenja u historiji Francuske te kasnije inspiriralo brojna književna djela i filmove.

Gostionica na razglednici sa početka 20. vijeka.
Gostionica 2014.

Gostionicu su oko 1805. godine počeli voditi lokalni seljak Pierre Martin i njegova supruga Marie. Prema navodima suvremenika, Pierre je zbog prijeke naravi bio izuzetno nepopularan među sumještanima, ali izvor ljubomore zbog relativnog bogastva čiji je izvor bio predmetom brojnih špekulacija. Martin je, s druge strane, bio zakleti rojalist i fanatični pristaša kralja Charlesa X, te je bio predmet glasina da za lokalne aristokrate obavlja "prljave poslove".

U oktobru 1831. godine, nakon što je Charlesa zamijenio režim Julske monarhije, na području Ardècheua je nestao trgovac konjima Antoine (Jean-Antoine) Enjolras. Istragu je vodio lokalni magistrat (mirovni sudac) po imenu Étienne Filiat-Duclaux. Ona je utvrdila da je Enjolras posljednji put viđen 12. oktobra upravo u gostionici Martinovih. 26. oktobra je Enjolarsov leš pronađen u lokalnoj rijeci; lubanja i koljeno su mu bili smrskani. 1. novembra su Pierre Martin, njegov nećak Antoine i sluga po imenu Jean Rochette uhapšeni pod sumnjom da su počinili ubistvo. Nešto kasnije je uhapšena i Marie pod sumnjom da je bila suučesnica.

Suđenje koje je započelo u mjestu Privas 18. juna 1833. je izazvalo veliko pažnju francuske javnosti, najvećim dijelom zbog toga što je prilikom njega ispitano preko 100 svjedoka, uglavnom Martinovih sumještana koji su iznosili tvrdnje o tome da je zlosretni Enjolras bio samo posljednji u nizu žrtava Martinovih, odnosno da je tokom godina nekoliko desetaka gostiju ubijeno i opljačkano; tvrdnje, među kojima su bile i one o silovanju i kanibalizmu uglavnom nisu potkrijepljene nikakvim dokazima i svodili su se na iskaze iz druge ruke. Vlasti su, doduše, uspjeli dobaviti iskaz prosjaka Laurenta Chaza, koji je svjedočio o tome kako su Martinovi odvezli Enjolrasov leš iz gostionice. Temeljem njega su Pierre i Marie Martin, kao i Rochette proglašeni krivim i osuđeni na smrt; Antoine je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe. Nakon što ih je Louis-Philippe odbio pomilovati, svo troje osuđenika su 2. oktobra 1833. giljotinirani ispred same gostionice, a čemu je svjedočilo preko 30.000 ljudi.

Gostionica u Peyrebeilleu danas služi kao turistička atrakcija, odnosno dio nje je preuređen u muzej; oko njega su dograđeni moderni motel i benzinska stanica.

Vanjske veze uredi