Gods and Monsters

Gods and Monsters je film iz 1998. godine o poslednjim danima filmskog reditelja Jamesa Whalea, čija je homoseksualnost centralna tema u filmu. Scenario je napisao Bill Condon, prema romanu Father of Frankenstein Christophera Brama. Bill Condon je ujedno i režirao film. Kao izvršni producent na filmu je radio i poznati gej pisac horora Clive Barker.

Gods and Monsters
Žanrdrama, biografski film
RežijaBill Condon
ProdukcijaClive Barker
Paul Colichamn
Gregg Fienberg
Mark R. Harris
ScenarioRoman:
Christopher Bram
Scenario:
Bill Condon
UlogeSir Ian McKellen
Brandan Fraser
Lynn Redgrave
MuzikaCarter Burwell
Premijera1998.
JezikEngleski jezik
Trajanje105 min.
Država SAD
Kompanija
DistributerLions Gate Films
Budžetoko 3.500.000 $
Gods and Monsters na Internet Movie Database
Zvanični sajt

Film je osvojio nagradu Oscar za najbolji adaptirani scenario i bio je nominovan za još dva Oscara u kategorijama najboljeg glavnog glumca (Ian McKellen) i najbolju sporednu glumicu (Lynn Redgrave).

Sadržaj uredi

Britanski reditelj James Whale (Ian McKellen) postao je poznat po svojim filmovima Frankenstein i Bride of Frankenstein i sada (1957.) živi povučeno od „finog sveta“. U neprijateljskim je odnosima sa mnogima, zato što nije krio svoju homoseksualnost. Na njegovoj strani je jedino njegova kućna pomoćnica, Hanna (Lynn Redgrave). Svoje vreme provodi slikajući. U toku intervjua sa novinarom sa kojim otvoreno flertuje, Whale doživljava lakši moždani udar koji pokreće čitavu lavinu sećanja na njegovu karijeru i život u Dudleyu i najupečatljivija sećanja na Prvi svetski rat. Whale ostvaruje prijateljski odnos sa svojim novim baštovanom Claytonom Booneom (Bandan Fraser), koga konačno uspeva da nagovori da mu pozira.

Eksterni linkovi uredi