Gods and Monsters

Gods and Monsters
Žanr drama, biografski film
Režija Bill Condon
Produkcija Clive Barker
Paul Colichamn
Gregg Fienberg
Mark R. Harris
Scenario Roman:
Christopher Bram
Scenario:
Bill Condon
Uloge Sir Ian McKellen
Brandan Fraser
Lynn Redgrave
Muzika Carter Burwell
Premijera 1998.
Jezik Engleski jezik
Trajanje 105 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Kompanija
Distributer Lions Gate Films
Budžet oko 3.500.000 $
Gods and Monsters na Internet Movie Database
Zvanični sajt

Gods and Monsters je film iz 1998. godine o poslednjim danima filmskog reditelja Jamesa Whalea, čija je homoseksualnost centralna tema u filmu. Scenario je napisao Bill Condon, prema romanu Father of Frankenstein Christophera Brama. Bill Condon je ujedno i režirao film. Kao izvršni producent na filmu je radio i poznati gej pisac horora Clive Barker.

Film je osvojio nagradu Oscar za najbolji adaptirani scenario i bio je nominovan za još dva Oscara u kategorijama najboljeg glavnog glumca (Ian McKellen) i najbolju sporednu glumicu (Lynn Redgrave).

SadržajUredi

Britanski reditelj James Whale (Ian McKellen) postao je poznat po svojim filmovima Frankenstein i Bride of Frankenstein i sada (1957.) živi povučeno od „finog sveta“. U neprijateljskim je odnosima sa mnogima, zato što nije krio svoju homoseksualnost. Na njegovoj strani je jedino njegova kućna pomoćnica, Hanna (Lynn Redgrave). Svoje vreme provodi slikajući. U toku intervjua sa novinarom sa kojim otvoreno flertuje, Whale doživljava lakši moždani udar koji pokreće čitavu lavinu sećanja na njegovu karijeru i život u Dudleyu i najupečatljivija sećanja na Prvi svetski rat. Whale ostvaruje prijateljski odnos sa svojim novim baštovanom Claytonom Booneom (Bandan Fraser), koga konačno uspeva da nagovori da mu pozira.

Eksterni linkoviUredi