Gentlemen Prefer Blondes (roman)

Gentlemen Prefer Blondes: The Intimate Diary of a Professional Lady je humoristični roman američke književnice Anite Loos objavljen 1925. godine. Protagonistica je plavokosa i "priprosta" djevojka po imenu Lorelei kojoj je glavna ambicija u životu bogato se udati; nakon što je prijatelji nastoje "rafinirati" i obrazovati, savjetuju joj da svoje misli stavlja na papir. Radnja, koja prikazana obliku njenih dnevničkih zapisa, namjerno ispisanih pogrešnom gramatikom i pravopisom, prikazuje njen svakodnevni život i putovanja po Evropi (gdje, između ostalih, sreće Siegmunda Freuda, koga navodi pod imenom "Doktor Froyd").

Gentlemen Prefer Blondes: The Intimate Diary of a Professional Lady
GentlemenPreferBlondes.jpg
Autor(i)Anita Loos
IlustratorRalph Barton
DržavaSAD
Jezikengleski
IzdavačBoni & Liveright
Datum izdanja1925
Vrsta medijaHardcover, paperback
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
But Gentlemen Marry Brunettes

Loos je inspiraciju za roman pronašla u svom prijatelju, uglednom elitističkom intelektualcu H. L. Menckenu, koji je "poput dječarca" izgubio glavu za "priprostom" plavušom koju je upoznao na jednoj zabavi. Roman je prvo u nastavcima objavljen u časopisu Harper's Bazaar, da bi 1926. bio objavljen kao knjiga i došao na drugo mjesto najprodavanijih romana te godine.

Loss je dvije godine kasnije napisala nastavak pod naslovom But Gentlemen Marry Brunettes.

Roman je 1928. ekraniziran u obliku filma, koji se danas smatra izgubljenim. Godine 1949. je poslužio kao predložak za kazališni mjuzikl, koji je, pak, ekraniziran kao daleko poznatiji muzički film sa Jane Russell i Marilyn Monroe u glavnim ulogama.

Literatura uredi

  • Rodgers, Marion Elizabeth (2005) Mencken: The American Iconoclast. NY: Oxford University Press.
  • Anita Loos, Ralph Barton (illus.) (1998). Gentlemen Prefer Blondes. Liveright Publishing Corporation (W. W. Norton & Company).