Francis Richter

Francis Richter (Philadelphia, 26.1. 1854—Philadelphia, 12.2. 1926.) bio je američki sportski novinar i urednk, poznat kao osnivač Sporting Lifea, te urednik Reach Guidea. Richter je bio posebno zainteresiran za bejzbol, te se smatra jednim od najutjecajnijih osoba na razvoj sporta u njegovim ranim danima.

Richter je svoju novinarsku karijeru započeo u listu Philadelphia Day, a od 1880. je pisao za Sunday World, započevši prvu sportsku rubriku u dnevnim novinama. Na njegovo zalaganje je osnovana bejzbol liga American Association i klub Philadelphia Athletics. Međutim, već nakon jedne sezone se razočarao u "Ligu piva i viskija" te se počeo zalagati za povratak National Leaguea u Philadelphiju, odnosno stvaranje novog kluba, danas poznatog kao Philadelphia Phillies. Iste je godine pokrenuo i Sporting Life, ispočetka zamišljen tjednik posvećen svim sportovima, ali u kome se najveći prostor davao bejzbolu.

12.12. 1887. je Base Ball Reporters Association of America, jedno od prvih udruženja sportskih novinara u SAD.

Godine 1902. Richter je bio među osnivačima American League, suparničke lige NL. Usprkos toga, NL mu je 1907. ponudila mjesto predsjednika, što je Richter odbio. Umro je od upale pluća, dovršivši izdanje Reach Guidea za 1926. godinu.

Eksterni linkovi uredi