Eufuizam (engl. euphuism), engleski književni pravac koji je se razvio krajem 16. vijeka.

Euphues (1578) autora Johna Lylyja.

Pojam uredi

Eufuizam je nazvan prema Lylyjevom djelu Euphues (1578-1580). Tim književnim krajevima su se ophodili prevoditelji iz 16. vijeka kao što su John Bourchier, Pettie, Thomas Watson a usavršio ih je Lyly. Eufuizam preuzima latinsku strukturu iz proze Giovannija Boccaccia i talijanskih (marinizam) i španjolskih (gongorizam) humanista, ukrašavajući ju retoričkim sredstvima, sofisticiranim pridjevima i složenim metaforama. Lylyjeva proza, koja je u to vrijeme bila vrlo popularna i koju su prisvojili mnogi autori romana iz 16. i 17. vijeka, također je utjecala na pisce umjetničke proze – kao što je Browne – i imala je veliki broj sljedbenika ne samo u parodiji – na primjer u Uzaludnom ljubavnom trudu i u Romeu i Juliji – anticipirajući razmjenu blistavih duhovitosti (tzv. wit) i slikoviti jezik komedije u dobi monarhijske obnove 17. stoljeća.

It is virtue, yea virtue, gentlemen, that maketh gentlemen; that maketh the poor rich, the base-born noble, the subject a sovereign, the deformed beautiful, the sick whole, the weak strong, the most miserable most happy. There are two principal and peculiar gifts in the nature of man, knowledge and reason; the one commandeth, and the other obeyeth: these things neither the whirling wheel of fortune can change, neither the deceitful cavillings of worldlings separate, neither sickness abate, neither age abolish.

– J. Lyly, Euphues, the Anatomy of Wit.

Naziv potiče iz navedenog romana Euphues ili anatomija duhovitosti[α 1] (1578) od Ivana Lilija. Lylyjevo djelo je nadahnuto djelom Rogera Aschama Scholemaster iz 1570., gdje je se navodi Platonova Republika, i gdje nalazimo grčki izraz εὐφυής[α 2]. U Lylyjevom romanu, Euphues je atenski junak uhvaćen u neobuzdanu korupciju grada Napulja. Riječ «anatomija» u naslovu, vrlo popularna u to vrijeme, upućivala je na analizu jedne aktualne teme, dok je riječ «duhovitost» upućivala na želju za znanjem, tipičnu za renesansu, koje je dostižno putem duhovitoti i kroz pojam.

Inače sintaktička struktura eufuističkog teksta je vrlo razrađena, a eruditske digresije su česte te ponekad i pedantne. Shakespeare u svom Henriku IV. stavlja u usta komičnog lika Falstaffa moralne rečenice ocrtavajući strukturu eufuizma, na taj način ismijavajući književnu modu koja je vladala na Elizabetinom dvoru, a koja je, unatoč ruganju, bitno utjecala na Shakespeara. Na dvoru Elizabete I. je se u to vrijeme formirao krug konceptualnih intelektualaca, sklonih viziji idealističnog srednjeg vijeka koja je se suprostavljala suvremenom vladajućem makijavelizmom.

Djela uredi

Spoljašne veze uredi

Povezano uredi

Bilješke uredi

  1. Euphues: the Anatomy of Wit, 1578.
  2. εὐφυής – «prirodno nadaren», tako fizički kako mentalno.

Izvori uredi

Bibliografija uredi