Seks komedija

(Preusmjereno sa stranice Erotska komedija)

Seks komedija ili, rjeđe, erotska komedija, u najširem smislu označava svako scensko djelo (teatarski komad, igrani film, TV drama ili serija) koje pripada žanru komedije, ali u kome seks predstavlja glavnu temu ili element radnje, odnosno sadržava implicitne ili eksplicitne elemente erotike.

U svom užem smislu se pod time podrazumijeva filmski žanr, odnosno kombinacija filmske komedije i erotskog filma, a koja je uživao izuzetnu popularnost u komercijalnim svjetskim kinematografijama 1960-ih i 1970-ih, često kao odraz razbijanja dotadašnjih cenzorskih tabua i seksualne revolucije. U nekim kinemtaografijama su takvi filmovi imali specifičan stil, odnosno postali zasebni žanrovi, kao što je primjer Japan sa pink filmovima, te Italija sa žanrom sexy comedia all'italiana. Od 1980-ih se u Hollywoodu kao specifičan podžanr pojavljuje tzv. tinejdžerska seks komedija namijenjena mlađoj publici, a koja za temu ima različite aspekte seksualnog sazrijevanja adolescenata, pri čemu su neki od najuspješnijih naslova bili Porky's i serija Američka pita.

U svom najužem smislu se izraz "seks komedija" koristi za specifičan podžanr romantične komedije u kome je seksualni aspekt odnosa protagonista temelj zapleta; takvi filmovi ne moraju sadržavati eksplicitno erotske elemente, odnosno seks je u njima češće predmet diskusije, verbalnog humora te više ili manje implicitnih aluzija. Najpoznatiji primjeri tog žanra se najćešće vezuju uz Hollywood 1950-ih i na početku 1960-ih, odnosno komedije u kojimaq je glavnu protagonisticu tumačila "vječna djevica" Doris Day.

Vanjske veze uredi

  • McDonald, Tamar Jeffers. 2007. Romantic Comedy: Boy Meets Girl Meets Genre. Wallflower Press
  • McDonald, Tamar Jeffers, ed. 2010. Virgin Territory: Representing Sexual Inexperience in Film. Wayne State University Press.
  • Sheridan, Simon. 2011. Keeping the British End Up: Four Decades of Saucy Cinema. Titan Books. 4th edition.