Eozinofilni granulociti (Eozinofili, acidofili) su bela krvna zrnca.[1] Oni su jedna od komponenti imunskog sistema odgovornih za borbu protiv multićelijskih parazita i određenih infekcija kod kičmenjaka. Zajedno sa mast ćelijama, eozinofili takođe kontrolišu mehanizme vezane za alergiju i astmu. Oni su granulociti koji se razvijaju tokom hematopoeze u kičmenoj moždini pre migracije u krv.[2]

Eozinofil
Eosinophil blood smear.JPG
Anatomija pod mikroskopom (400x) iz perifernog krvnog razmaza. Crvena krvna zrnca okružuju eozinofil, dva trombocita su u gornjem levom uglu.
Code TH H2.00.04.1.02017

On najčešće ima jedro sa dva segmenta u obliku bisaga, a u protoplazmi sadrži gusto raspoređene krupnije crvenkastonarandžaste granulacije.

Ove ćelije su eozinofilne, ili 'vole kiselinu', što pokazuje njihov afinitet za ugljene i katranske boje. On su normalno transparentni, dok nakon bojenja eozinom poprimaju crvenu boju cigle. Obojenje je koncentrisano u malim granulama unutar ćelijske citoplazme, koje sadrže mnoštvo hemijskih posrednika, kao što su histamini i proteini poput eozinofilne peroksidaze, ribonukleaze (RNase), dezoksiribonukleaze, lipaze, plazminogeni, i glavni bazni protein. Ti posrednici se oslobađaju procesom degranulacije nakon aktivacije eozinofila, i oni su toksični za parazite, ali i za tkivo domaćina.

ReferenceUredi

  1. Thomas J. Kindt, Richard A. Goldsby, Barbara Anne Osborne, Janis Kuby (2006). Kuby Immunology (6 izd.). New York: W H Freeman and company. ISBN 1-4292-0211-4. http://bcs.whfreeman.com/immunology6e/default.asp?s=&n=&i=&v=&o=&ns=0&uid=0&rau=0. 
  2. Wheater's Functional Histology (5 izd.). Elsevier Limited. 2006. ISBN 0-443-06850-X. 

Spoljašnje vezeUredi