Tropa de Elite

(Preusmjereno sa stranice Elitna postrojba)

Tropa de Elite (sh. Elitna jedinica) je brazilsko-argentinsko-američki akcijski film snimljen 2007. godine u režiji Joséa Padilhe, poznat kao najuspješnije ostvarenje brazilske kinematografije u 21. vijeku.

Tropa de Elite
RežijaJosé Padilha
ProducentJosé Padilha
Marcos Prado
ScenarioBráulio Mantovani
José Padilha
Rodrigo Pimentel
PredložakElite da Tropa; autor:
André Batista
Luiz Eduardo Soares
Rodrigo Pimentel
UlogeWagner Moura
Caio Junqueira
André Ramiro
MuzikaPedro Bromfman
FotografijaLula Carvalho
Maurice Bosman
MontažaDaniel Rezende
Chris Lebenzon
StudioZazen Produções
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
17. 8. 2007 (2007-08-17) (Rio de Janeiro)
Trajanje115 min.
Zemlja Brazil
 Argentina
 Sjedinjene Države
Jezikportugalski
Budžet11 mil. R$
Bruto prihod14,067.078 $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Tropa de Elite 2: o Inimigo agora É Outro (2010)

Temelji se na Elite da Tropa, knjizi u kojoj su sociolog Luiz Eduardo Soares i dva vojna policajca - Andre Batista i Rodrigo Pimentel - opisali djelovanje Bataljona za specijalne policijske operacije (portugalski: Batalhão de Operações Policiais Especiais, skr. BOPE), specijalne jedinice pri Vojnoj policiji Države Riod de Janeiro. Protagonist, čiji lik tumači Wagner Moura, je jedan od zapovjednika BOPE-a koji godine 1997. pred posjet pape Ivana Pavla II dobija zadatak "očistiti" favele od narkobosova i do zuba naoružanih bandi, a radnja prikazuje kako prije toga u BOPE nastoji regrutirati nove pripadnike kako bi među njima odabrao pravog nasljednika.

Film je u Brazilu izazvao veliku pažnju, ali i kontroverze, pogotovo u liberalnim i ljevičarskim krugovima koji su autore optužili da opravdavaju policijsku brutalnost i veličaju nasilne metode borbe protiv kriminala. Iako je neposredno pred kino-premijeru na Internet "iscurila" piratska kopija koju je, prema procjenama, pogledalo čak 11 miliona ljudi, Tropa de Elite je u brazilskim kino-dvoranam postigla enorman uspjeh, postavši najgledanijim brazilskim filmom svih vremena. Početkom 2008. je prikazan na Berlinskom festivalu gdje je osvojio Zlatni medvjed.

Godine 2010. je snimljen nastavak pod naslovom Tropa de Elite 2: o Inimigo agora É Outro.

Radnja uredi

Godina 1997., kapetan BOPE, Roberto Nascimento dobio je zadatak ukloniti kriminalne aktivnosti i trgovinu drogom u favelama u dijelu Rio de Janeira, jer će papa Ivan Pavao II. posjetiti to područje i tamo prespavati. U međuvremenu, supruga kapetana Nascimenta očekuje dijete, a on želi napustiti službu, ali prvo treba pronaći svog nasljednika.

Među kandidatima za dva BOPE časnika su prijatelji: Neto Gouveia i André Matias. Oboje teško podnose duboko ukorijenjenu korupciju u lokalnoj policiji i birokraciji. Moraju proći žestoku obuku, kako bi jedan od njih preuzeo ulogu zapovjednika. Neto se brže navikae na izvršenje naloga, dok se André bori se s vlastitim idealima. Pripadnici BOPE-a imaju dopuštenje koristiti sve načine suzbijanja kriminala pa su često prebrutalni i preokrutni u postupanju s kriminalcima, ali jedino se njih kriminalci boje. Ostali policajci ne usude se ni ući u favele pod kontrolom kriminalaca, nego imaju tajne dogovore s kriminalcima, da ih uz određenu novčanu nagradu ostave na miru. BOPE ima pravilo krvne osvete za svakog svog ubijenog pripadnika, što će se i dogoditi nakon što Neto bude ubijen u jednoj akciji, a do tada neodlučni André mora preuzeti njegovo mjesto i donositi odluke.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi