Dua Lipa (London, 22. 8. 1995.) je engleska i albanska pjevačica i manekenka, najpoznatija po pjesmi New Rules koja je 2017. došla na vrh britanske top-liste. Tokom svoje karijere osvojila je brojne nagrade poput Grammy, MTV i Brit nagrada.

Dua Lipa
Dua Lipa (2022)
Lični podaci
Datum rođenja22. 8. 1995. (1995-08-22) (dob: 28)
Mjesto rođenjaLondon, Engleska, UK,
Zanimanje
  • pjevačica
  • tekstopisac
  • manekenka
Muzički rad
Period aktivnosti2014—
Žanr
Instrumentvokal
Diskografska kuća
Ostalo
Službene stranicedualipa.com

Biografija uredi

Rođena je 22. avgusta 1995. Londonu, roditeljima Albanaca koji su napustili Prištinu 1992. godine. Njen otac Dukagjin Lipa je marketing menadžer i vodeća vokala kosovskog rok sastava Oda, dok se njena majka Anesa Lipa (rođena Rexha) bavi turizmom. Lipa nadalje ima mlađu sestru i mlađeg brata. Pohađala je Sylvia Young Theatre School of School sa skraćenim radnim vremenom, pre nego što se sa porodicom preselila na Kosovo 2006. godine, kada je njen otac tamo prihvatio ponudu za posao. Na Kosovu je Lipa pohađala školu Mileniumi i Tretë (trećeg milenijuma) u Prištini, i postala je obožavatelj hip hop umjetnika, što bi na kraju moglo utjecati na njen muzički stil.

U dobi od 14 godina, Lipa je počela objavljivati ​​YouTube omote svojih najdražih pjesama umjetnika poput Pink i Nelly Furtado. Izjavila je da je na nju utjecalo slično otkriće Justina Biebera na YouTubeu koje ju je inspirisalo da postigne isto. Godinu dana kasnije, preselila se u London sa stremljenjima da postane pevačica, živeći s prijateljem i tokom nedelje studirajući u školi Hill Hill, a u subotu u školi za pozorište mladih Sylvia. Kako bi zaradila novac za glazbene sesije, Lipa je imala različite poslove, poput ugostiteljstva restorana i noćnih klubova. Počela je raditi kao model za online katalog ASOS Marketplace kada joj je bilo 16, sa ciljem da upozna ljude koji bi joj mogli pomoći u glazbenoj karijeri, ali napustila je to nakon što joj je menadžer rekao da smršavi. Lipa je 2013. glumila u televizijskoj reklami za film The X Factor.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi