Dragoljub Davidović

Dragoljub Davidović (Mrčevci, opština Laktaši, FNRJ, 8. septembar 1946) je gradonačelnik Banje Luke.

Dragoljub Davidović
Dragoljub Davidović

Dragoljub Davidović

Biografija
Datum rođenja 8. septembar 1946.
Mesto rođenja Mrčevci (FNRJ)
Narodnost Srbin
Veroispovest Pravoslavlje
Politička partija SNSD
Diploma sa Univerzitet u Sarajevu

Biografija uredi

Završio je srednju Elektrotehničku školu u Banjoj Luci, a zatim Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Davidovićev profesionalni put ide redovnim tokom: u Elektroprenos dolazi kao pripravnik, obavlja inženjerske poslove, a od 1981. godine je tehnički rukovodilac EP-ovog pogona u Banjoj Luci. Četiri godine kasnije postaje direktor banjalučkog OUR-a u Elektroprenosu, a 1992. godine, osnivanjem Elektroprivrede Republike Srpske, dolazi na mjesto direktora Elektroprenosa Banja Luka koji je pokrivao čitavu Republiku Srpsku. Sa ovog mjesta, 2000. godine došao je na mjesto gradonačelnika Banje Luke. U oktobru 2004. godine na održanim izborima građani Banje Luke su mu ponovo iskazali povjerenje za novi četverogodišnji mandat.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović je trenutno i predsjednik[1] Saveza opština i gradova Republike Srpske, te predsjednik Saveza energetičara. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja među kojima su priznanje počasnog člana Internacionalne lige humanista 2003. godine za lični doprinos u promociji mira i humanizma.

Na izborima za gradonačelnika Banje Luke održanim 2004. godine ubjedljivo je pobijedio osvojivši 70% glasova. Na ponovnim izborima za gradonačelnika grada Banje Luke odnio je ubedljivu pobjedu i tako po treći put postao gradonačelnik grada na Vrbasu.

Reference uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-12. Pristupljeno 2012-07-20. 

Vanjske veze uredi