Dragoljub Davidović

Dragoljub Davidović
Dragoljub Davidović

Dragoljub Davidović

Biografija
Datum rođenja 8. septembar 1946.
Mesto rođenja Mrčevci (FNRJ)
Narodnost Srbin
Veroispovest Pravoslavlje
Politička partija SNSD
Diploma sa Univerzitet u Sarajevu

Dragoljub Davidović (Mrčevci, opština Laktaši, FNRJ, 8. septembar 1946) je gradonačelnik Banje Luke.

BiografijaUredi

Završio je srednju Elektrotehničku školu u Banjoj Luci, a zatim Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Davidovićev profesionalni put ide redovnim tokom: u Elektroprenos dolazi kao pripravnik, obavlja inženjerske poslove, a od 1981. godine je tehnički rukovodilac EP-ovog pogona u Banjoj Luci. Četiri godine kasnije postaje direktor banjalučkog OUR-a u Elektroprenosu, a 1992. godine, osnivanjem Elektroprivrede Republike Srpske, dolazi na mjesto direktora Elektroprenosa Banja Luka koji je pokrivao čitavu Republiku Srpsku. Sa ovog mjesta, 2000. godine došao je na mjesto gradonačelnika Banje Luke. U oktobru 2004. godine na održanim izborima građani Banje Luke su mu ponovo iskazali povjerenje za novi četverogodišnji mandat.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović je trenutno i predsjednik[1] Saveza opština i gradova Republike Srpske, te predsjednik Saveza energetičara. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja među kojima su priznanje počasnog člana Internacionalne lige humanista 2003. godine za lični doprinos u promociji mira i humanizma.

Na izborima za gradonačelnika Banje Luke održanim 2004. godine ubjedljivo je pobijedio osvojivši 70% glasova. Na ponovnim izborima za gradonačelnika grada Banje Luke odnio je ubedljivu pobjedu i tako po treći put postao gradonačelnik grada na Vrbasu.

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi