Double Indemnity

(Preusmjereno sa stranice Double Indemnity (film))
Za ostala značenja, vidi Double Indemnity (razvrstavanje).

Double Indemnity (sh. Dvostruko osiguranje) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1944. godine u režiji Billyja Wildera, koji se smatra jednim od prvih, odnosno najboljih ostvarenja žanra film noir.

Double Indemnity
Barbara Stanwyck i Fred MacMurray u sceni filma
RežijaBilly Wilder
ProducentBuddy DeSylva
Joseph Sistrom
ScenarioBilly Wilder
Raymond Chandler
PredložakDouble Indemnity; autor:
James M. Cain
NaracijaFred MacMurray
UlogeFred MacMurray
Barbara Stanwyck
Edward G. Robinson
MuzikaMiklós Rózsa
FotografijaJohn F. Seitz
MontažaDoane Harrison
DistribucijaParamount Pictures (originalni)
Datum(i) premijere
6. 9. 1944 (1944-09-06)
Trajanje107 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet980.000 $[1]
Bruto prihod5,000.000 $

Scenarij, koji je napisao poznati pisac hardboiled romana Raymond Chandler (i koji se nakratko pojavljuje u samom filmu), se temelji na istoimenoj knjizi Jamesa M. Caina. Protagonist, koga tumači Fred MacMurray, je Walter Neff, agent osiguravajućeg društva kojega zavede lijepa domaćica Phyliss Dietrichson, čiji lik tumači Barbara Stanwyck. Radnja, prikazana u flashbacku, prikazuje kako Phyliss zavodi Waltera, nagovara ga da ugovori izdašnu policu osiguranja za muža, a potom ga ubije i sve prikaže kao nesretni slučaj, ali i da njihov plan poremeti istraga koju provodi Walterov kolega, mentor i najbolji prijatelj Barton Keyes (koga tumači Edward G. Robinson).

Film je zbog moralno problematičnih likova imao problema sa cenzorskim Breenovim uredom (te su pojedini dijelovi scenarija morali biti izmijenjeni, a scene izbačene), a scenarist Chandler i režiser Wilder se nisu dobro slagali na setu; Stanwyck je prilično nevoljko pristala na ulogu femme fatale, a za "tvrdog" protagonista je izabran relativno nepoznati MacMurray, dotada specijaliziran za komedije. Usprkos svega, Double Indemnity je imao izvrsne kritike, kao i veliki komercijalni uspjeh. Bio je nominiran za sedam Oscara, a nije dobio nijedan. Usprkos toga, danas uživa reputaciju jednog od najboljih i najuticajnjih ostvarenja svog vremena.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Sikov, Ed (1998). On Sunset Boulevard: The Life and Times of Billy Wilder. New York: Hyperion. ISBN 978-0-7868-6194-1. p. 211

Vanjske veze uredi

Streaming audio