Valley of the Dolls

(Preusmjereno sa stranice Dolina lutaka (roman))
Za ostala značenja, vidi Valley of the Dolls (razvrstavanje).

Valley of the Dolls (sh. Dolina lutaka), u Jugoslaviji originalno obavljen pod naslovom Dolina lutkica, je debitantski roman američke spisateljice Jacqueline Susann, originalno objavljen 1966. godine, poznat kao jedna od najpopularnijih knjiga svog vremena i komercijalno najuspješnijih u historiji američkog izdavaštva.

Valley of the Dolls
Autor(i)Jacqueline Susann
Naslov prijevodaDolina lutkica
Dolina lutaka
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
IzdavačBernard Geis Associates
Datum izdanja1966
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica442 (tvrdoukoričeno izdanje)
ISBN978-0802135193

Roman ima tri protagonistice koje, svaka na svoj način, pokušava uspjeti u američkoj industriji zabave - Anne Welles, ljepotica iz Nove Engleske koja sanja o glumačkoj karijeri na Broadwayu; Neely O'Hara, vodviljska zabavljačica koja nije u stanju iskoristiti svoj talent; Jennifer North, dobrodušna šougerla koja samo sanja da pronađe ljubav svog života. Radnja romana se odvija tokom dvadeset godina - do 1945. do 1965. godine - u Broadwayu i Hollywoodu i prati njihove karijere, tokom koje sreću mnoge živopisne ličnosti, ali i doživljavaju brojna razočaranja zbog kojih su prisiljene koristiti svoje "lutkice" - pilule sa amfetaminima i barbituratima.

Čitatelji su u likovima romana aluzije na stvarne celebrityje kao što su Carole Landis, Dean Martin, Judy Garland i Ethel Merman, a zbog čega se često navodio kao roman sa ključem. Nakon što je objavljen, doživio je porazne kritike, ali je, dijelom zahvaljujući inovativnoj i agresivnoj marketinškoj kampanji, postigao nezampćen uspjeh. Kada je 1974. Susann umrla, Guinessova knjiga rekorda ju je na temelju podataka o 17 miliona prodanih primjeraka proglasila "najprodavanijim romanom u historiji".

Već 1967. godine je napravljena istoimena filmska ekranizacija, koju je međutim Susann žestoko kritizirala. Godine 1981. je njen udovac Irving Mansfield producirao televizijsku miniseriju, a 1994. je snimljena kratkotrajna istoimena televizijska sapunica koja je kao osnov zapleta uzela motive Susannine knjige.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi