Djela Joke Kneževića u bivšoj Vojnoj bolnici u Splitu

U bivšoj Vojnoj bolnici u Splitu, koja danas nosi naziv KBC Split - Bolnica Križine, nalaze se dva monumentalna mozaika, monumentalni urezani (uleknuti) reljef i momumentalna kompozicija u kovanom željezu, koje je tijekom 1965. izradio glasoviti dalmatinski slikar i kipar Joke Kneževića.

Mozaici i reljef stilski pripadaju soc-realizmu, a kompozicija u kovanom željezu osobnoj, grafičkoj inačici kubizma.

Ta se djela u dostupnoj literaturi navode pod različitim nazivima. Sam Knežević u svojoj autobiografiji "Moja sjećanja", mozaike navodi pod nazivima "NOB" i "Obnova". Prvog od njih Hrvatski biografski leksikon navodi pod nazivom "Partizani", dok njegovi nasljednici za drugi mozaik navode naziv: "Narod u svojoj težnji k stalnom napretku".

Knežević reljef u kamenu ispred bolnice naziva "Borbe partizana na moru", dok ga Hrvatski biografski leksikon spominje pod nazivom "Rađanje ratne ratne mornarice".

I Knežević i Hrvatski biografski leksikon zamalo apstraktnu kompoziciju u kovanom željezu navode pod nazivom "Život bolnice".

Mozaike i reljef odlikuje "čitljivost motiva" i "pepoznatljivost likova" (Josip Depolo). Time se htjelo reći da je riječ više o svojevrsnim ilustracijama nego li o stvarnim umjetničkim djelima. Ipak se, osobito mozaici, nerjetko spominju u Kneževićevu opusu, prvenstveno zbog svojih velikih dimenzija, i frekventnosti zgrade bolnice u kojoj se nalaze.

Knežević o reljefima u svojoj autobiografiji navodi: "Kako rekoh, složio sam dva golema mozaika u Vojnoj bolnici u Splitu. Dok sam ih radio, dolazili su ljudi, prolazili, ali i davili me i zapitkivali: `A šta vi to radite? A kako ćete dalje sada bojati ove piljke? A kako ste ih bojali? A kako ćete kasnije vaditi te piljke? Kako ćete ih brusiti? i puno pitanja bez ikakva smisla i sadržaja. Da, teško mi je bilo raditi u sredini koja nema pojma što se događa."

Vanjske poveznice uredi

Literatura i izvori uredi