Divas je bila ženska pop grupa iz Zagreba koju su činile Ivana Husar, Marija Husar, Maja Vučić i Martina Pongrac. Skupina je osnovana krajem 1995. godine i djelovala na domaćoj glazbenoj sceni sve do 2005. godine, kada su objavile da se razilaze. Izdale su tri studijska i dva live album, te višestruke su dobitinice prestižne nagrade Porin. Njihove najpoznatije pjesme su: "Sexy cool", "Oprosti mi", "Da ili ne", "Bon appetit", "Tvoja jedina" i mnoge druge.

Divas
Muzički rad
Period aktivnosti1995. - 2005.
Osnivanje1995.
Zagreb
Žanrpop, funk, rock, dance
Članovi
Bivši članoviIvana Husar
Marija Husar
Maja Vučić
Martina Pongrac
Ostalo
Nagrade
    • Porin za hit godine "Sexy cool"
    • Porin za najbolju izvedbu grupe sa vokalom
Službene straniceDivas.hr

Povijest sastava

uredi

Grupu Divas osnovale su na Badnjak 1995. godine Ivana i Marija Husar, Martina Pongrac i Maja Vučić. Svoje pjevačke karijere započinju već odmalena u djevojačkom zboru 'Zvjezdice' gdje su provele niz godina pjevajući i klasičnu te zabavnu glazbu. Već 1994. godine nastupale su na Euroviziji kao prateći vokali Tonyu Cetinskom sa pjesmom "Nek ti bude ljubav sva".

1995. godine nastupaju na Dori sa pjesmom "Sexy cool", a krajem iste godine objavljuju prvi maxi singl. Nakon ogromnog uspjeha pjesme "Sexy cool" i osvajanja Porina grupa 1997. godine objavljuje prvi studijski album "Ladies" sa hitovima: "Funky maniac", "Pet", "Sexy cool"...

U 1999. godini grupa nastupa prvi put na Festivalu zabavne glazbe Split i osvaja nagradu "Grand Prix" sa pjesmom "Da ili ne"[1], koja je bila uvod u album "Divas" koji je objavila krajem 1999. godine izdavačka kuća Croatia Records. Prosinca 2000. godine grupa je održala dva solistička koncerta u zagrebačkom HNK-u, sa kojeg je objavila album uživo "HNK Live, Božićne zvjezdice".

Početkom 2002. godine objavljuju svoj posljednji studijski album "Bon appetit", koji izdaje Menart Records, sa albuma je izdano nekoliko uspješnih singlova, između ostalog i veoma uspješan duet sa Oliverom Dragojevićem, pjesma "To nismo mi". U 2005. godini grupa je poslije koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski pod nazivom "Divas & dive"[2] objavila prestanak rada grupe.

Diskografija

uredi

Studijski albumi

uredi

Live albumi

uredi

Singlovi

uredi

Izvori

uredi