Dinastije u demokraciji

Dinastije u demokraciji je situacija kada premijerov ili predsjednikov bliski rođak putem izbora ponovno osvoji tu državnu funkciju.

SituacijaUredi

Iako je demokracija ili demokratija oblik vladavine u kojem se političke odluke donose voljom većine, najčešće kroz izbore ili referendume, u kojima sudjeluju svi građani ponekad se dešava da na vlast dođu potomci osobe koja je vladala prije nekoliko prethodnih izbora. Kako ovo nasljeđivanje pozicije nije direktno nego između dva predsjednika ili premijera iz iste dinastije nego drugi drži izvršnu vlast ono se smatra indirektnim nasljeđivanje, a ne direktnim kao što je situacija u takozvanim republikama kao što su naprimjer Sirija, Azerbejdžan ili Sjeverna Koreja koje se de facto monarhije.

Države i dinastije

  • Grčka: Otac i sin Papandreou su s prekidima bili 5 puta premijeri ( 1944 - 1996 ). Njihov potomak je trenutačni predsjednik stranke Panhelenskog socijalističkog pokreta (PASOK) pa se očekuje njegovo stupanje na čelo države poslije izbora. Ujak i nećak Karamanlis su bili 4 premijeri i 2 puta predsjednici ( 1955 - ? ). Trenutačni premijer je Karamanlis.
  • Indija: Gandi dinastija je dala 3 osobe koje su vršile dužnost premijera 37 godina. Trenutačno je Sonja Gandi indijski vladar iz sjene pošto upravlja tamošnjom vladajućom strankom.
  • SAD: Adams, Bush, Harrison, Ruzvelt, Eisenhower (ženidbom kćerke Nixona s unukom predsjednika Eisenhower) su dali po 2 predsjednika