Death Wish (roman)

The Death Wish (sh. Želja za smrću) je kriminalistički roman američkog književnika Briana Garfielda objavljen 1972. godine, najpoznatiji kao predložak za istoimeni film, odnosno začetak istoimene filmske serije.

Death Wish
korice prvog izdanja
Autor(i)Brian Garfield
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)kriminalistički roman
triler roman
IzdavačDavid McKay
Datum izdanja1972
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
ISBN0-679-50299-8
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Death Sentence

Protagonist filma je Paul Benjamin, miroljubivi njujorški računovođa liberalnih shvaćanja kome se život preokrene nakon što mu porodica postane žrtvom napada uličnih razbojnika u kome će mu suprugu biti ubijena, a traumatizirana kćer završiti u vegetativnom stanju. Radnja prikazuje kako nakon kraćeg boravka u Arizoni nabavlja revolver i počinje noćima lutati njujorškim ulicama glumeći potencijalnu žrtvu kako bi na sebe privukao razbojnike i druge kriminalce, prije nego što ih likvidira kao vigilante; paralelno sa tim zapletom pratimo nastojanja policijskog inspektora Franka Ochoe da otkrije tajanstvenog počinitelja ubistava kriminalaca na njujorškim ulicama.

Roman, koji je velikim dijelom bio inspiriran naglom eksplozijom kriminala u velikim američkim gradovima, odnosno nesposobnošću vlasti da im stane na kraj, ali i autorovim vlastitim iskustvima sa krađom suprugine torbe, odnosno vandaliziranjem vlastitog automobila. U oba slučaja počinitelji nisu bili uhvaćeni,a Garfield je, prema vlastitom priznanju, bio "toliko bijesan da je bio u stanju ubiti". To ga je, međutim, brzo prošlo, ali mu također dalo ideju da osmisli lik koji bi svoje nasilne fantazije sproveo u djelo.

Garfield je u svom romanu nastojao osuditi nasilje i vigilantizam, ali je filmska verzija, snimljena dvije godine kasnije sa Charlesom Bronsonom u glavnoj ulozi, imala drukčiji karakter. Garfield time nije bio zadovoljan, te je 1975. napisao nastavak pod naslovom Death Sentence koji je trebao eksplicitnije iskazazi njegove anti-vigilantističke stavove.