Damir Urban (Rijeka, 19. rujna 1968.) je hrvatski pjevač, tekstopisac i gitarist, a 2004. godine izabran je za člana Vijeća za nove medijske kulture Ministarstva kulture.[1]

Damir Urban
Lični podaci
Datum rođenja19. rujna 1968.
Mjesto rođenjaRijeka
Zanimanjepjevač, tekstopisac, gitarist
Muzički rad
Period aktivnosti1980-ih-danas
Žanrrock, alternativni rock
InstrumentVokal, Električna gitara, Bas gitara
Ostalo
NagradeDobitnik diskografske nagrade Porin

Životopis

uredi

Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak sa sastavom "La bellona" koju je osnovao 1984. godine. U sastavu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i glazbu. Tijekom 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojoj je autor tekstova, suautor glazbe i vodeći vokal. Prvi album Laufera "The best of...", s hitovima "Budi moja voda", "Svijet za nas", "Lopov Jack" i drugi, izlazi 1993. godine u izdanju slovenske diskografske kuće "Corona records". Pjesma "Budi moja voda" dobija nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, "Pustinje" (1994.) i "EP" (1995.) u izdanju kuće "Croatia Records". Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, "Otrovna kiša" u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom "4". Album, na kojem se nalaze hitovi "Astronaut", "Nebo" i "Robot", nominovan je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji video broj ("Nebo"), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, "Žena dijete", za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne glazbe. Međutim, nagradu za najbolji album alternativne glazbe je odbio primiti smatrajući da album "Žena dijete" pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu. Pored Porina, album je osvojio i nekoliko "Crnih mačaka" te od strane glazbenih kritičara proglašen jednim od deset najboljih albuma desetljeća. U listopadu i studenom 2004. godine u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, "Retro", kojeg izdaje diskografska kuća "Croatia Records". U snimanju su mu i ovaj put pomogli prijatelji pod imenom "4": Marko Bradaschia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Tonči Radić (gitara).

Nagrade

uredi

Višestruki je dobitnik nagrade Porin: u kategoriji najbolje vokalne suradnje za pjesmu "S dlana Boga pala si" koju izvodi s riječkim sastavom "En Face" 1996. i u kategorijama album godine, najbolji album alternativne rock glazbe i produkcija godine za album "Žena dijete". Isti album nagrađen je sa šest rock nagrada Crni mačak. Dobitnik je i Nagrade grada Rijeke 1999. godine te nagrade medija za najbolji rock vokal.

Diskografija

uredi
  • The best of... (Corona records, 1993.)
  • Pustinje (Croatia Records, 1994.)
  • EP (Croatia Records, 1995.)
  • Otrovna kiša - Damir Urban & 4 (Izabela Records, 1996.)
  • Žena dijete - Damir Urban (Croatia Records, 1998.)
  • Retro - Damir Urban & 4 (Croatia Records, 2004.)
  • Razni izvođači - Runjičeve večeri - Ča je život vengo fantažija (Croatia records, 2006.)
  • Hello - Urban & 4 (Croatia Records, 2009.)
  • Kundera - Urban & 4 (Aquarius Records, 2012.)
  • Mamut - Urban & 4 (Aquarius Records, 2014)

Izvori

uredi