Alternativni rock

Izraz alternativni rok (engl. alternative rock) ili alternativna muzika je početkom 80-ih bendovi koji su izdavali za manje producentske kuće i čiji se muzički stil nije uklapao ni u jedan mainstream pravac tog doba.

Alternative rock
Stilski korijeni
Kulturološki korijeni Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD ranih 1980-ih
Tipični instrumenti gitarabasudaraljke
Podžanrovi
BritpopCollege rockDream popGothic rockGrungeIndie popIndie rockNoise rockPaisley UndergroundPost-rockShoegazeTwee pop - Mathrock
Fusion žanrovi
Alternative metalGothabillyIndustrial rockMadchesterPost-punk revivalRiot Grrrl
Regionalne scene
MassachusettsSeattleIllinoisMarylandManchester, England
Ostalo
BendoviCollege radioHistorijaIndie muzikaLollapalooza

Kao specifični muzički žanr, alternativni rok se sastoji od raznih podžanrova koji su nastali iz indi (engl. indie) muzičke scene početkom 1980-ih i postali popularni ili široko poznati do 1990-ih, kao što su indi, grandž, gotik rok i koledž rok. Ove žanrove spaja njihov zajednički dug stilu i/ili etosu panka, koji je u 1970-im godinama postavio temelje alternativne muzike[1]

Najrazvijeniji stilovi alternativnog roka su indie rock, grunge, shoegazing, math rock i noise rock

Alternativni rok ima velike uticaje iz džez, pop, rege i elektronske muzike, a nekad je i bliži ovim žanrovima nego roku.

PredstavniciUredi


ReferenceUredi

  1. Alan Diperna:„Bravo buko - Istorija alternativne rok gitare“ (-{Alan di Perna: "Brave Noise--The History of Alternative Rock Guitar"}-). -{Guitar World}-. decembar 1995.