MS-DOS

(Preusmjereno sa stranice DOS)

MS-DOS je prvi operativni sistem tvrtke Microsoft čije ime dolazi od složenice MicroSoft Disk Operating System koji se koristio na prvom PC računalu kojeg razvija tvrtka IBM 1981. godine, i u gotovo neizmjenjenom obliku zadržao se sve do kraja devedesetih godina 20. stoljeća. U osnovi, radi se o operacijskom sustavu koji se isključivo bavio diskovima ili DOS u kojem nema nikakvog grafičkog sučelja (dakle isključivo tekstualno sučelje), te pokretanja aplikacija i unošenje naredbi sustavu obavlja se tipkovnicom. Iz masovne upotrebe počeo ga je istiskivati Microsoft Windows koji je u svojim počecima izrazito ovisio o MS-DOS-u te je predstavljao tek nešto više od grafičkog sučelja DOS-a, ali od NT i ME verzija Windowsa DOS je postao nepotreban te se prestao koristiti. Danas ga koriste jedino računalni nostalgičari za pokretanje starih programa koji ne funkcioniraju na Windowsima.

Razlozi za uspjeh uredi

 
Snimak ekrana nemačke verzije MS-DOSa

Tržišni uspjeh i opće korporacijsko prihvaćanje ovog operativnog sistema se temelji na ranom MicroSoft modelu po kojemu kompanija nije tražila od proizvođača kompjutera (u ovom slučaju IBM) da ga kupi velikom uplatom novca za sve kompjutere koje će proizvesti nego je zahtjevala da ga finalni potrošač kupi za svoj kompjuter. Razlika između te koncepcije i one o jednokratnoj uplati se najbolje prikazala u pregovorima s Commodore International tijekom sedamdestih godina kada je Microsoft zahtjeva uplatu od 3 $ po prodanom primjerku što je Commodore odbio i jednokratno uplatio 25 000 američkih dolara [1]. Nakon MS-DOSa koncepcija o uplati po prodanom primjerku će postati standard u načinu prodaje kompjuterskih operativnih sistema.pan Gem

Povijest razvoja i inačice uredi

Povijest razvoja uredi

MS-DOS je zapravo razvila tvrtka Seattle Computer Products, i nazvala ga 86-DOS [2], no tada je Microsoft kupio SCP, i licencirao taj proizvod IBM-u kao MS-DOS. IBM je paralelno s MS-DOS-om izdavao i svoj PC-DOS, a razlika se mogla vidjeti na dva načina:

  • komanda ver bi ispisala ili MS-DOS ili PC-DOS i oznaku inačice (1.0, 3.3, 6.22)
  • MS-DOS bootabilna disketa imala je sistemske datoteke io.sys i msdos-sys, dok je PC-DOS inačica imala ibmbio.com i ibmdos.com

Kompatibilne verzije uredi

Izvori uredi

  1. Stated by Jack Tramiel at the Commodore 64 25th Anniversary Celebration at the Computer History Museum monday december 10th, 2007[1][2].
  2. „A Short History of MS-DOS”. Arhivirano iz originala na datum 2007-06-11. Pristupljeno 5. 12. 2009. 

Eksterni linkovi uredi