Microsoft Windows

Wikimedia:Kategorija

Windows je ime operacijskog sustava u vlasništu firme Microsoft, koji danas (2004.) u svojim raznim inačicama drži preko 71% tržišta pa je ovaj operacijski sustav početkom 21 veka postao sinonim za kućno računalo. Ostatak tržišta čine operacijski sustavi zasnovani na Unixu, bilo kao njegove inačice, ili kao sustavi koji su "pokupili" dobar deo njegovih karakteristika pa ih možemo zvati Unix izvedenicama. Primjeri:

Česta greška je nazivati grafičko sučelje na Unix baziranim računalima "Windows", jer ili se radi o X-Window sučelju (koje se distribuira kao otvoreni kod), ili nekom od drugih komercijalnih grafičkih sučelja za Unix okruženje (CDE).

Povijest uredi

Microsoft je prvo razvio MS-DOS i Windows je logični slijed za razvoj operacijskog sustava MSDOS dodavanjem grafičkog korisničkog sučelja nakon pojave Apple Macintosh 1984 na tržištu, koji je bio zasnovan na principima grafičkog korisničkog sučelja kao i korištenja miša kao jedan od glavih korisničkih ulaznih jedinica. Windows verzija 1.0 se pojavila se 1985. godine, no nije bila široko rasprostranjena kao i verzija Windows 2.0 koja po performansama, izgledu i korisničkom osjećaju grafičkog sučelja daleko zaostajali iza Apple Macintosh, Atari ST, te Commodore Amiga računalima. Tek od kada se pojavila Windows verzija 3.0 1990. godine, i NT 1993. godine možemo govoriti o širokoj rasprostranjenosti tog operativnog sustava.

Kronološki popis: